Открити са мини в крайбрежните води в Румъния и Турция,

...
Открити са мини в крайбрежните води в Румъния и Турция,
Коментари Харесай

Военният министър: Няма открити мини в българската акватория на Черно море | Той апелира рибарите да сигнализират веднага при съмнителни обекти, но да са спокойни

Открити са мини в крайбрежните води в Румъния и Турция, през вчерашния ден имаше още веднъж в Турция, която беше обезвредена, само че в българската акватория на Черно море не е била откривана подобен вид мина. Имаме потенциал както за наблюдаване, по този начин и за попречване на произшествия.

Това изясни военният министър Драгомир Заков на блицконтрол в Комисията по защитата към Народното събрание.

" По-сложен въпрос е за наблюдаване и разкриване, изключително нощем ", акцентира Заков.

Той не изключи и НАТО да вземе ограничения при положение на нужда, само че съгласно Заков тече сериозна съгласуваност сред Румъния, България и Турция и моли българските риболовци да алармират незабавно при съмнителни обекти, само че да ги увери да са спокойни, тъй като българската войска може да обезврежда подобен вид мини.

Заков приказва и за американските изтребители F-16 - 8 на брой, които бяха закупени през 2019 години и се чакат това десетилетие.

" Рамката за американските изтребители е ясна. Не са единствено самолетите – има и мотори, има и въоръжение към тях. Това е оптималната допустима рамка, с цел да може да има еластичност. Обикновено рамката е по-ниска, съответстваща с това, което ние сме декларирали като нужда. Разликата е, че в случай че желаем спомагателни качества, няма да желае ново позволение от Конгреса ", акцентира министърът на защитата.
" Договорът е сред държавно управление и държавно управление, а не с „ Локхийд Мартин “, по тази причина не са планувани неустойки. Финансови обезщетения, каквито е имало сред България и компания, няма по какъв начин да има ", съобщи той.

" Идеята е да се обезпечи летателна дарба на българските Военновъздушни сили, защото МиГ-29 евентуално остават без поддръжка с оглед спора сред Русия и Украйна. Дали ще са F-16 втора употреба или други изтребители на лизинг, това следва на изследване ", съобщи той. " В целия този интервал ще разчитаме на подпомагане от нашите съдружници с увеличаване на въздушното пространство, както е и сега. Това е разкош, който можем да си позволим, защото сме страна членка на НАТО. Ако не бяхме, тогава щяхме да имаме съществени усложнения с защитата на българското небе ", съобщи още военният министър.
Заков изложи концепцията си, че зад всяка изхарчена стотинка в областта на защитата би трябвало да има действителна закупена дарба, а освен закупуване " на парче " на обособени продукти и съоръжение.

По думите към момента не е ясно дали Полша ще може да отремонтира и поддържа изтребителите ни МиГ-29, само че българското държавно управление е в непрекъснат контакт с полската страна по този проблем.

Той разяснява и по отношение на напредването на американска военна техника и сили в България. " Това напредване е от Гърция за Румъния и назад, през България, и изрично не става дума за пращане на оръжия или сили в Украйна, каквито тълкования могат да се появят ", съобщи Заков.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР