Открити са медузи, съединяващи телата си при нараняване в един

...
Открити са медузи, съединяващи телата си при нараняване в един
Коментари Харесай

За първи път в света!: Откриха медузи, превръщащи се от две тела в едно при нараняване

Открити са медузи, съединяващи телата си при пострадване в един единствен организъм.

Причудливи дълбоководни същества, известни като гребеновидни медузи, могат да се сливат, когато са засегнати, създавайки един голям субект с трайно съчетани нервна система и корем, разкрива ново изследване.

Тази необикновена акомодация не е следена до момента при нито един различен тип, настояват откривателите. Изследователите откриват слетите мекотели инцидентно в лабораторията.

„ Бях доста разчувствуван [когато ги открих] “, споделя в имейл за Live Science водещият създател на проучването Кей Джокура, постепенен биолог от Университета в Ексетър, Англия, и Националния институт по естествени науки на Япония в Оказаки. „ Веднага взех слетите гребеновидни мекотели от стаята, в която ги държах, и ги демонстрирах на другите членове на лабораторията. “

Гребеновидните мекотели, известни още като ктенофори, са група от над 100 типа желеподобни капковидни същества с дребни, сходни на гребени пипала. Тези странни животни, които на външен тип наподобяват на медузи, основават светлинни демонстрации в морските дълбини, като осветяват профилирани кафези по цялото си полупрозрачно тяло.

 

Те постоянно са считани за едни от най-причудливите същества в морските дълбини и се счита, че са едни от най-древните предшественици на човечеството.

В новото проучване, оповестено на 7 октомври в списание Current Biology, откривателите разказват по какъв начин са провеждали рутинни проучвания на гребеновидни медузи (Mnemiopsis leidyi), известни още като морски орехи, когато откриват, че един от тестовите им обекти е липсващ от аквариума в лабораторията им. След това екипът забелязал, че една от останалите медузи е извънредно огромна. И при по-внимателно вглеждане разбрали, че това в действителност са два преплетени индивида без „ очевидно разделяне посред им. “ Изследователите заподозрели, че това обединение е непозната до момента акомодация, провокирана от това, че и двете животни са получили пострадвания.

За да потвърдят това, те се пробват да възпроизведат процеса на обединение, като отстраняват дребни елементи от телата на 20 индивида и ги свързват близо един до различен – и девет от двойките сполучливо се сливат.

Гребеновидните медузи, механически известни като ктенофори, са едни от най-странните същества на Земята.

Те са се появили в моретата преди повече от половин милиард години и до през днешния ден са запазили наподобяващите на гребени реснички, които са употребявали за напредване. Прозрачните им тела и вътрешната биолуминесценция им придават външен тип, който съперничи на геймърските компютри.

Синхронизиране на гребеновидни мекотели

Първо, Джокура и екипът му избират 10 двойки здрави ктенофори, разрязват ги и ги държат близо една до друга.

„ Индивидите бяха обездвижени, с малко място за придвижване и дребна пролука сред тях. Постепенно видяхме, че тази празнота се затваря и най-после индивидите влязоха в контакт един с различен “, споделя Йокура.

Първо, гребеновидните желета слели мембраните и епидермалните си елементи, които съставляват двуклетъчна преграда, предпазваща вътрешността на животното от околната среда. След като това завършило, нервните им системи също почнали да се сливат.

„ Нервите се свързаха и се получи електрическо свързване. Мускулните контракции започнаха да се синхронизират. След 30 минути те се синхронизираха до 50 %. След два часа те се синхронизираха изцяло “, изяснява Джокура.

Въпросът за милион $ обаче е за какво ктенофорите въобще могат да се сливат по този метод.

Еволюция на сливането

От позиция на чисто механичната физиология ктенофорите могат да правят това, тъй като са относително елементарни организми.

„ Да вземем нервната мрежа. Миналата година имаше публикация в Science, която показваше, че ктенофорите имат неврони, само че нямат синапси. Ктенофорите могат да се оправят без синапси, тъй като техните неврони се сливат по време на развиването и споделят непрекъсната мембрана, наречена синцитиум. Възможно е способността за консолидиране на обособени кафези и консолидиране на обособени тъкани да има общ главен механизъм.

Друга причина, заради която сливането работи, е, че системата за алоразпознаване, която разрешава на организма да разграничава себе си от не-себе си, е или доста слаба, или не съществува при ктенофорите. При хората тази система е задоволително дейна, тъй че трансплантираните органи постоянно биват отхвърляни.

Може би те са развили тази дарба като някаква странна тактика за оцеляване. Тежко ранени ктенофори, които се сливат в едно голямо, супер ужасно ктенофорно страшилище, звучи като нещо, излязло непосредствено от филм на ужасите от категория Б. За страдание, малко евентуално е казусът тук да е подобен.

„ В дивата природа те живеят настрана от другите ктенофори и не се блъскат непрекъснато един в различен, в случай че няма нещо като мощно течение или нещо външно “, споделя Мариана Родригес-Сантяго, невролог от Държавния университет в Колорадо и съавтор на публикацията.

Засега е прекомерно рано да се каже дали трикът със сливането на гребеновидни желета е неточност или специфичност.

„ Не сме сигурни кое е правилно. В момента сме се спрели на „ може да е и едното, и другото “, споделя Родригес-Сантяго.

 

Източник – Live Science, Ars Technica/Превод:SafeNews

 

Още вести четете в: Живот, Темите на деня За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР