Открити са били опасни капачки за буркани на пазара. Тестове

...
Открити са били опасни капачки за буркани на пазара. Тестове
Коментари Харесай

Откриха опасни капачки за буркани на пазара

Открити са били рискови капачки за буркани на пазара. Тестове в лаборатории са открили, че в тях има субстанции в рискови количества. В някои от пробите даже са открити неразрешени субстанции със мощно канцерогенен резултат, оповестява Нова тв.

Лабораторните проби са направени на 7 типа капачки, които са на разнообразни производители, закупени от пазарите в София. Изпитванията демонстрират надвишаване на разрешените от Европейски Съюз граници на прекосяване на субстанции от капачките към наличието в бурканите при всички изследвани капачки.

Изпитванията откриват, че веществата, които минават от капачката към наличието в буркана, надвишават разрешените от Брюксел равнища.

„ Ние установихме, че общата миграция е надвишена при всичките 7 типа капачки, до които сме се добрали, пазарувайки от пазарите ”, съобщи пред Нова тв инж. Майя Стойчева – създател на проучването.

Поглед към капачките е значим, тъй като стерилизирането на зимнината става при висока температура, а тя ускорява прекосяването на субстанции от буркана към всичко, което е вътре.

Уплътнителите отвътре на капачките са построени от така наречен субстанции – пластификатори. Именно отсам, съгласно лабораторните проби, проникват най-вече рискови субстанции към буркана със зимнината.

„ По време на варенето самото наличие влиза в контакт с вътрешната част на капачката. Това разрешава, когато се употребяват некачествени лакови покрития и пластификатори, по време на тази обработка да преминат токсичните субстанции в наличието “, декларира проф. доктор Йордан Гогов – съветник на Съюз по хранителна индустрия.

Строго се следи какви и в какво количество пластификатори се влагат в производството на уплътнителите. Голяма част от пластификаторите са разрешени за приложимост в избрани количества. Производителите ги употребяват за възстановяване качеството на пластмасите. Разрешени от Брюксел са 21 пластификатора, които производителите могат да влагат в опаковките, които влизат в контакт с храни. И тук обаче има ограничавания, тъй като общото им количество, което минава към храната, не би трябвало да надвишава – 60 мг за кг.

„ Те могат да мигрират от наличието на пластификатора към консервното наличие и да застрашат здравето на потребителя “, предизвестява проф. доктор Йордан Гогов.

Резултатите и при седемте проби демонстрират неведнъж по-големи стойности от позволените.

„ Нито една от капачките не е годна за контакт с храни. Резултатите са 59, 100, 76, 24, 31 мг. на кв.дм при норматив 10 “, декларира инж. Стойчева.

В една от пробите даже е намерено съществуване на фталати – субстанции, които са неразрешени от Брюксел за вложение в опаковки за храни.

„ Десетилетия наред се работеше единствено с фталати в целия свят. Това бяха най-евтините пластификатори. Те се влагат под дърво и камък “, отбелязва инж. Стойчева.

„ Фталатите провокират най-различни алергични реакции в организма. Влияят и върху някои процеси като репродукция и работа на съществени органи “, предизвести химикът Иван Гивечев.

„ При състояние, че ние консумираме цяла зима от тези консерви e допустимо тези токсични вещества да се натрупат в организма и да провокират разнообразни болести “, показва проф. Гогов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР