Открита е планета гюле“ с размерите на Юпитер и с

...
Открита е планета гюле“ с размерите на Юпитер и с
Коментари Харесай

Откриха планета „гюле“ с размерите на Юпитер

Открита е планета „ гюле “ с размерите на Юпитер и с по-голяма компактност от тази на оловото.

Около звезда на 730 светлинни години от нас обикаля планета с размерите на Юпитер и с компактност, която изумява. Астрономите са определили, че планетата, с име TOI-4603b, е с приблизителна маса равняваща се на 13 планети Юпитер.

Това значи, че плътността й е три пъти по-голяма от тази на Земята и девет пъти по-голяма от тази на Юпитер . Новооткритата планета е " сгушена " в звездата си, поради тясната орбита от единствено 7,25 дни.

Това я слага в дребна, само че доста значима категория планети, които прекатурват разбиранията ни за планетарното образуване и еволюцията. Това изобретение е оповестено в „ Астрономически и астрофизични писма “.

„ Това е една от най-масивните и плътни планети колоси познати ни до момента “, написа екип астрономи от Лабораторията за физични проучвания в Индия, водени от Аканкша Ханделвал, като допълват: „ тя е значимо допълнение към популацията на по-малко от пет планети колоси наоколо, с огромна маса, само че и към кафявите планети джуджета, с по-малка маса, които са в същия район - в допълнение условие, с цел да се схванат процесите, които ги образуват “

Jupiter-Sized 'Cannonball' Planet Discovered With a Density Greater Than Lead
— ScienceAlert (@ScienceAlert)
Теоретично, има предел на масата, която една планета може да има. Това е по този начин, тъй като над едно сериозно равнище температурата и натискът оказани върху ядрото са задоволителни, с цел да възпламенят нуклеарен синтез – развой на обединение на атоми за основаване на по-тежки детайли.

За звездите минималната маса, при която този развой стартира, е маса, равняваща се на  85 планети като Юпитер ; в този миг водородните атоми стартират да се сливат, образувайки хелий.

Твърди се, че най-високата маса, при която това се случва с планетите е сред 10 до 13 Юпитера . Обектите, които са сред звезди и планети, се назовават кафяви джуджета. Те нямат задоволителна маса за нуклеарен синтез, само че пък техните ядра могат да сливат деутерий – тежък изотоп на водорода, който не се нуждае от толкоз нагряване и налягане.

Прахът и газът, останали след този развой, образуват планетите , като това се случва изпод нагоре - късчета от руините стартират да се слепват, образуват се бучки, които прерастват в планети.

Смята се, че кафявите джуджета се образували като звездите - от скупчване на молекулярен облак, който се разпада под действието на гравитацията. Те нормално са в орбита, много отдалечена от звездата, към която обикалят - минимум пет астрономически единици, което се равнява на  пет пъти дистанцията сред Земята и Слънцето .

Астрономите считат, че те се образуват по сходен метод на звездите, разпадайки се от буца парчета в облак. Съществува забележителна „ пустиня “ от кафяви джуджета с близки орбити.

Too fast, too furious? Brown dwarfs are more massive than most planets, but not heavy enough to ignite like stars. These in-betweeners can spin at 200,000+ mph, but Spitzer data from a trio of brown dwarfs may reveal a speed limit before they break apart.
— NASA JPL (@NASAJPL)

TOI-4603b е видяна за първи път от галактическия телескоп TESS за „ лов “ на екзопланети на НАСА, който учи петната в небето, търсейки слаби, постоянни спадове в звездната светлина, което демонстрира наличието на орбитална екзопланета. Данните на TESS допускат съществуването на планета с радиус 1,042 пъти по-голям от този на Юпитер, обикаляща към звездата си за малко повече от седмица .

Екипът продължава да търси радиалната скорост. Това е степента, с която гравитацията на една екзопланета движи звездата-домакин, до момента в който двете тела обикалят към общ център на тежестта. Ако знаете масата на звездата, можете да намерите масата на екзопланетата, като изчислите придвижванията звездата.

Four years ago today, we launched the TESS space telescope to search for exoplanets. So far, TESS has discovered 205 planets and has identified 5,488 planet candidates!
— NASA Exoplanets (@NASAExoplanets)
По този метод учените са получили масата на TOI-4603b, равняваща се на 12,89 пъти масата на Юпитер . Обединявайки това с радиуса на обекта, екипът схваща каква е междинната й компактност - 14,1 грама на пространствен сантиметър. Плътността на Земята да вземем за пример, е 5,51 грама на пространствен сантиметър, а тази на Юпитер – 1,33 на пространствен сантиметър. Плътността на оловото е 11,3 грама на пространствен сантиметър.

Това не би било необичайно за кафявите джуджета, които приблизително са към 0,83 пъти радиуса на Юпитер: едно кафяво джудже, с радиус 0,87 пъти този на Юпитер, има маса от към 61,6 Юпитера . Те могат да станат доста по-плътни от TOI-4603b.

TOI-4603b дава отговор на множеството критерии, с цел да бъде класифицирана като екзопланета, по тази причина и Ханделвал и екипът й са я нарекли по този начин. Но е навръх прага на границата на масата, характерна за кафявите джуджета, което значи, че може да се окаже  значима планета за разбирането на това по какъв начин се образуват кафявите джуджета и гигантските планети и по какъв начин се развива връзката им със звездите.

Екзопланетата има орбита, която е доста овална, което допуска, че тя към момента се намества в нея. Звездата й има сателит - кафяво джудже, обикалящо на към 1,8 астрономически единици, което може да е взаимодействало гравитационно с TOI-4603b. Тези улики допускат, че екзопланетата доближава или мигрира до звездата от по-далечна първична позиция .

Подобен обект е планетата HATS-70b, с 12,9 пъти по-голяма маса от Юпитер, с 1,384 пъти по-голям радиус от неговия, с по-малка компактност от TOI-4603b, само че с почти същата раздалеченост от своята звезда и също демонстрира признаци на миграция.

Astronomers Find Jupiter-Sized Cannonball Planet 3 Times Denser Than Earth: Astronomers discovered a massive exoplanet three times denser than Earth and nine times that of Jupiter.
— Webster & Webster (@websterNwebster)
„ Откриването на сходни системи “, пишат учените, „ ни оферират ценни сведения за механизмите, които ръководят солидните планети и ще ни оказват помощ в разбирането на тяхното формиране и миграция. "

 

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР