Открита демонстрация на бездушие - така Съветът за електронни медии

...
Открита демонстрация на бездушие - така Съветът за електронни медии
Коментари Харесай

"Демонстрация на бездушие": Медийният регулатор осъди сайтове, публикували клип със смърт

Открита проява на безсърдечие " - по този начин Съветът за електронни медии (СЕМ) дефинира публикуването от страна на разнообразни медии на клип, показващ фрагменти от гибелта на младия фолк реализатор Денис Теофиков.

Видето, за първи път оповестено в обществената мрежа TikTok, беше публикувано в " 24 часа ", както и в редица таблоидни уеб сайтове ( " Блиц ", ПИК) в следобедните часове на 25 октомври.

" Смущаващо е бруталното тъпчене на хуманността и етичните правила в публицистиката, както и откритата проява на безсърдечие към паметта му и страданието на околните. Вследствие на разширените си пълномощия, Съвет за електронни медии реагира незабавно на подаден сигнал за неуместно наличие в платформите за шерване на видеоклипове (VSP) YouTube, Фейсбук, Twitter, TikTok. Експертите на Съвета рапортуват оповестеното от потребителите наличие и клиповете се отстраняват навреме ", пишат от медийния регулатор.

От там осъждат остро разпространяването на фрагменти от гибелта на младото момче. " Съветът сезира и способния орган в страната, под чиято пълномощия са платформите (бел. ред. ГДБОП). За доставчиците на видео по поръчка (VoD), вписани в Публичния указател на Съвет за електронни медии, ще бъдат подхванати съответните административнонаказателни дейности ", пишат още от регулатора.

Почти незабавно след появяването на клипа, на 25 октомври реагираха от (АЕЖ), които нарекоха публикуването на клипа " чудовищно към околните ". Малко след тяхната позиция, видеото беше свалено от уеб страницата на " 24 часа ".

Комисията за журналистическа нравственос (КЕЖ) също популяризира позиция. " в която приканва медиите, които популяризират клип, фотоси или детайлни описания, свързани с трагичната гибел на изпълнителя Денис Теофиков, неотложно да отстранят материалите, оповестени в нарушаване на етичните правила за отразяване на самоубийства и за отбрана на персоналния живот. Да не слагаме комерсиалните ползи над съпричастието в една човешка покруса ". За гибелта на момчето беше обявено на 24 октомври от телевизия " Планета ", като в информацията не се съобщаваха елементи за това по какъв начин е умряло. Официална информация от Министерство на вътрешните работи няма. В идващия ден в избрани медии стартира да се появяват елементи, които не се базираха на никакви обстоятелства. Впоследствие уеб сайтове се позоваха на известие от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), потвърждавайки че полицията показва детайлности за гибелта на Денис Теофиков, в което се твърди, че няма данни за насилствена гибел. Това известие не може да бъде намерено нито на уеб страницата на Столична дирекция на вътрешните работи, нито на Министерство на вътрешните работи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР