Открит и директен“ разговор по телефона е провел финландският президент

...
Открит и директен“ разговор по телефона е провел финландският президент
Коментари Харесай

Финландският президент и шведският премиер се пазариха с Ердоган за НАТО

" Открит и пряк “ диалог по телефона е провел финландският президент Саули Нинистьо с турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган по отношение на кандидатурата на Финландия за участие НАТО. Това заяви самият той, съобщи Ройтерс.

Ердоган сложи обществено въпроса дали би трябвало се позволява присъединението на Финландия и Швеция към алианса.

„ Заявих, че като съюзнички на НАТО Финландия и Турция ще поемат взаимни задължения в областта на сигурността и по този метод връзките ни ще укрепнат “, написа Нинистьо в „ Туитър “ след диалога.

„ Финландия осъжда тероризма във всичките му форми и проявления. Близкият разговор продължава “, добави той.

Днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган е приказвал и с шведския министър председател Магдалена Андершон. Двамата са разискали двустранните връзки и кандидатурата на Швеция за участие в НАТО, се показва в известие на дирекцията по връзки на турското президентство.

Ердоган е отбелязал, че до през днешния ден Турция постоянно е давала цялостна поддръжка за политиката на отворени порти на НАТО, като е изтъкнал, че солидарността в границите на алианса както от позиция на сигурността на страните членки, по този начин и на груповата сигурност, е съществена полезност.

Ердоган е показал, че Турция от дълго време обръща внимание, че изпитва безпокойствие от контактите на Швеция с лица и по този начин наречени организации, настоящи под контрола на терористичната организация ПКК/СЗН/ПДС. Той е изтъкнал, че и терористичната организация ФЕТО продължава наличието и дейностите си в Швеция.

Ердоган е подчертал, че Швеция би трябвало да приключи политическата си, финансова и оръжейна поддръжка за терористичните организации.

Турският президент е декларирал, че изказванието, че ПКК/ПДС/СЗН води бора с ДАЕШ (арабски акроним на " Ислямска страна " - бел.ред.) не дава отговор на истината. Той е показал, че чака Швеция да предприеме съответни и съществени стъпки, показващи, че споделя безпокойствата на Турция по отношение на терористичната организация ПКК и разклоненията на тази организация в Сирия и Ирак.

Ердоган е декларирал също, че Швеция би трябвало да отстрани налаганите по отношение на Турция ограничавания в региона на отбранителната индустрия след интервенцията " Извор на мира ", която Анкара бе принудена да реализира поради терористичната опасност от Сирия, ориентирана към Турция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР