Откриха разширението на Балкански поток. Отсечката от 11 км е

...
Откриха разширението на Балкански поток. Отсечката от 11 км е
Коментари Харесай

Борисов откри разширеното трасе на Балкански поток

Откриха разширението на " Балкански поток ". Отсечката от 11 км е сред българо-турската граница до компресорната станция " Странджа ". На откриването участваха министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Вижте детайлности от нашия кореспондент Цветелина Катанска

В полето сред градовете Кнежа и Оряхово се чака да преминат тръбите на потока. Инспекция на строителната площадка ще създадат министър председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и енергийният министър Теменужка Петкова, както и дипломати, представители на страните, към които ще бъде ориентиран " Балкански поток ".

Строителството на " Балкански поток ", който е продължение на " Турски поток ", стартира в края на септември. Цената на плана е към 2 милиарда лв., а строител е саудитски консорциум.

По-рано през днешния ден министър председателят Борисов откри първия сектор от тръбата, който е дълъг 11 километра и се финансира напълно от България. Негов реализатор беше българска компания. Премиерът изясни, че точно на " Балкански поток " се разпореждат очакванията да бъде един нов маршрут за диверсификация на газ през страната. Освен това това ще бъде и главният път за пренос на съветски газ към Централна Европа. Борисов посочи и значимостта на енергийните планове и геостратегическото място на България.
Бойко Борисов: От тука нататък стартира войната в Сирия. Винаги съм казвал, там където има огромни стопански ползи, където има газопроводи - няма война. И по тази причина още по-усилено строиме. Така ползите и на другите страни са предпазени, а и нашият бизнес също по този начин. А България - идващите генерации ще взимат директни такси за геостратегическото ѝ състояние ", сподели Борисов.
От Странджа така наречен " Балкански поток " ще продължи към Провадия, ще мине около Кнежа и от там ще доближи до българо-сръбската граница.
 © БГНЕС  © БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР