Откриха останки от гигантско древно езеро под Гренландия. То се

...
Откриха останки от гигантско древно езеро под Гренландия. То се
Коментари Харесай

Древното езеро, открито под Гренландия, вероятно е на милиони години

Откриха остатъци от гигантско антично езеро под Гренландия. То се намира надълбоко под ледената завивка в северозападната част на страната и евентуално е на стотици хиляди, в случай че не и на милиони години, настояват учени.

Огромната „ езерна вкаменелост “ е феномен, който откривателите не са следили до момента в тази част на света, макар че голямата ледена завивка на Гренландия (втората най-голяма след тази на Антарктика) продължава да крие голям брой мистерии (докато в това време губи своята маса с притеснителни темпове).

Миналата година учени откриха над 50 субледникови езера под ледената завивка на Гренландия – разтопена течна вода, пленена сред твърдата маса на Земята и ледената завивка от горната страна.

Новата находка обаче, направена с помощта на задачата Operation IceBridge на NASA, е по-различна – това е античен езерен басейн, от дълго време пресушен и цялостен с извънредно остарели седиментни рохкави остатъци (скали, дебели до 1,2 км). Отгоре пък е покрито с към 1,8-километрова ледена завивка.

Можете да видите очертанията на езерото нагоре, оцветени в алено. Източник: Columbia University, adapted from Paxman et al., EPSL, 2020)

Когато езерото се е формирало преди хиляди или милиони години, районът не е бил вцепенен в лед, изясняват учените. Тук евентуално е имало голямо езеро, разпростряло се на 7100 кв/км и съдържащо 580 кубични км вода. То се е захранвало от минимум 18 антични потока, които в миналото са съществували на север от езерото.

Въпреки че няма по какъв начин да знаем сигурно какъв брой антично е това езеро (или дали е пресъхвало и се е пълнило голям брой пъти), ние въпреки всичко бихме могли да проучваме рохкавите скали по него. На процедура те съставляват самобитна капсула на времето.

„ Ако успеем да се доберем до тях, те биха могли да ни разкрият по кое време ледът е участвал и по кое време – не “, разяснява водещият създател на изследването ледниковият геофизик Гай Паксмън от Колумбийския университет.

Изследването е оповестено в Earth and Planetary Science Letters.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР