Откриха останки от боеприпас до Камен бряг. Взривена е и

...
Откриха останки от боеприпас до Камен бряг. Взривена е и
Коментари Харесай

Откриха останки от боеприпас до Камен бряг, взривиха мина край Созопол

Откриха остатъци от арсенал до Камен бряг. Взривена е и мина край Созополския залив, заяви, като се базира на Военноморски сили.

На 13 юли в 14.30 часа на 5.5 благи източно от село Камен бряг гранично-полицейски транспортен съд „ Каварна “ е разкрил остатъци от арсенал, който не е взривоопасен, само че съставлява навигационна заплаха. Хидрографска работа на Военноморските сили е издала навигационно уведомление до мореплавателите (НАВИМ) с точката с координати.

Ден по-рано на 12 юли формированието за разузнаване, добиване, превозване и заличаване на невзривени муниции от състава на флотилия бойни и спомагателни кораби, след подаден сигнал от регионалния шеф на Област с административен център град Бургас, е получил задача да организира разузнаване, превозване и заличаване на открит в морето предмет, отъждествен на морска мина, открит в региона на Созополски залив, покрай остров Кирик.

След осъществения водолазен оглед е открито, че подводният обект е на дъното, на 2 метра дълбочина и на 20 метра от брега, югоизточно от остров Кирик и се класифицира като остаряла морска мина, която е полузаровена в пясъка.

Извличането на мината на брега е счетено като евентуално рисково и е взето решение за унищожаването ѝ на място с подводен гърмеж. Районът е отцепен и обезопасен.

Старата мина е взривена под вода при прецизно съблюдаване на ограниченията за сигурност, според нормативните документи.

При повторния оглед на място е открито, че корпусът на мината е раздвоен. След изваждане на частите на брега се установи, че е остаряла морска мина от Първата международна война.

На 30 юни военноморските сили унищожиха плаваща мина. Сигналът за мина е получен от Морския избавителен координационен център. Мината е видяна на 27 морски благи източно от устието на река Камчия от моторен транспортен съд „ Монтерей “, плаващ под либерийски байрак.

Тогава екипаж на вертолет "Пантер " открива мината и предава координатите на гранично-полицейския транспортен съд „ Каварна “. Мината е унищожена с следен гърмеж от групата водолази-взривчици.

През март бяха открити три мини на територията на Черно море - първата, покрай шелфа на Игнеада, покрай българската морска граница с Турция, втората покрай нос Галата край Варна, а третата до нос Мидия.

Турското Министерство на защитата тогава написа в Twitter канала си, че въпросната мина е била обезопасена от екипите на SAS и е подхваната намеса за нейното обезвреждане.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР