Откриха монети на Иван Александър и Иван Шишман край ТвърдицаПри

...
Откриха монети на Иван Александър и Иван Шишман край ТвърдицаПри
Коментари Харесай

Откриха монети на Иван Александър и Иван Шишман край Твърдица

Откриха монети на Иван Александър и Иван Шишман край Твърдица

При разкопките на средновековния град-крепост „ Вердица “ в местността Градището над гр. Твърдица бяха открити монети от времето на българските царе от 12 и 13 век и хубав женски накит – обици със сребро, с позлата, наподобяващ украшението на Десислава от Боянската черква. Оказва се, че и непокътнатите крепостни стени са от порядъка на 4 м., а от стените на крепостните уреди до 2 – 2,50 м. тук-там, предаде .

За средновековния град-крепост загатват и изричат съмнение за неговото нахождение край днешния град Твърдица още историците Константин Иречек и Васил Златарски. Той обгръща към 25 дка.

Целта на разкопките е да се разкрият изцяло останките от откритата през 1959 година и отчасти проучена черква отвън крепостните стени, да се посочи проекта ѝ и да се обясни стратиграфията на оборудванията в югоизточния бранш на крепостта. Проучванията, за които са обезпечени 30 000 лева от Министерството на културата и 14 000 лева от бюджета на община Твърдица, ще продължат един месец.

„ Резултатите от откритията през тези 6 сезона, в които се водят разкопките, приказват, че през 12 и 13 в., до рухването на България от османските турци, тук е кипял многолюден стопански живот. Монетите са от времето на царете Константин Асен, Иван Александър и на Иван Шишман. Това е изрично доказателство за значимата роля на Вердица през този интервал за средновековната българска страна. “ Това описа шефът на историческия музей в Твърдица Красимир Велков, началник на разкопките в средновековния град цитадела. на Освен монетите на българските владетели, са открити и монети от времето на византийските императори, най-много на Комнините. „ Интересното е, че руините на средновековна черква са запазили и фрески. За наслада при сегашните разкопки установихме и вътрешна крепостна стена “, сподели още Красимир Велков.

Чуйте цялото изявление с шефа на историческия музей в Твърдица Красимир Велков в звуковия файл.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР