Откриха два троянски“ спътника на ЗемятаУчени потвърдиха съществуването на два

...
Откриха два троянски“ спътника на ЗемятаУчени потвърдиха съществуването на два
Коментари Харесай

Откриха два „троянски“ спътника на Земята

Откриха два „ троянски “ спътника на Земята
Учени потвърдиха съществуването на два великански облака от прахуляк, въртящи се към Земята на разстояние 400 хиляди километра. Техните заключения бяха оповестени в списание MNRAS.

“Облаците на Кордилевски са двата най-незабележими обекта наоколо до Земята. Те се намират почти на същото разстояние, което се намира Луната. По тази причина астрономите съвсем в никакъв случай не ги виждат. Радваме се, че успяхме да потвърдим съществуването на тези два псевдоспътника на нашата планета “, съобщи Юдит Шлиз-Баох от Будапещенския университет.

Този вид обекти са известни още като „ троянски метеорити “ и от дълго време са открити на орбитите на Юпитер, Марс и Нептун. До наскоро учените не успяваха да открият нито един подобен метеорит край Земята. Причината за това е, че „ троянските “ спътници на Земята се намират доста близо до Слънцето, в случай че ги гледаме от повърхността на нашата планета.

До през днешния ден са известни единствено 6 квазиспутника на Земята - 2016 HO3, 2010 TK7, 2003 YN107, 2004 GU9, 2001 GO2 и 2002 AA29. Всички те, като се изключи 2016 HO3, се въртят по доста нестабилни траектории. Част от тях към този момент са престанали да следват Земята и са напуснали нейната орбита няколко години или десетилетия след откриването им.

Шлиз-Балох и нейните сътрудници са добавили още два обекта в този лист. Това са облаците на Кордилевски, които за последния половин век са се сдобили с митичен и доста противоречив статут.

За пръв път за тях заприказва полският астроном Казимир Кордилевски. Наблюдавайки две „ троянски “ точки на орбитата на Земята през 1961 година, той е забелязал, че в една от тях има огромно скупчване на прахуляк, затъмняващ светлината на Слънцето и звездите.

Неговото изобретение тогава е било посрещнато скептично от научната общественост, защото астрономите не са вярвали, че толкоз огромни обекти могат да запазят своята непоклатимост в такива точки. По-късно учените неведнъж са проверявали данните на Кордилевски, само че не са могли нито да ги потвърдят, нито да ги опровергаят. /РИА „ Новости “
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР