Откриха африканска чума при свинете в град Съединение, Пловдивско. Взето

...
Откриха африканска чума при свинете в град Съединение, Пловдивско. Взето
Коментари Харесай

Заради прасе с африканска чума умъртвяват всички в 3-километрова зона в Пловдивско |

Откриха африканска чума при свинете в град Съединение, Пловдивско. Взето е решение за заличаване на прасетата в трикилометровата защитна зона на съвещание на Областната епизоотична комисия, съобщи БНР.

„ Заразата е открита при едно животно, отглеждано в заден двор в Съединение, животното към този момент е умъртвено и загробено “, съобщи шефът на Областната дирекция на Агенцията по храните в Пловдив Иван Шиков.

16 обитаеми места попадат в 10-километровата зона за наблюдаване: Правище, Неделево, Церетелево, Найден Герово, Любен, Драгомир, Голям Чардак, Малък Чардак, Войсил, Цалапица, Пищигово, Крали Марко, Черногорово, Тополи дол.

Д-р Михаил Кръстев от Областната дирекция по сигурност на храните разгласи, че на следващия ден следобяд ще бъдат осъществени инспекции на територията на Съединение. Той прикани всички стопани да извършат регистрация на отглежданите от тях животни, с цел да се даде опция за по-добър мониторинг и предварителна защита.

До момента не са открити други случаи на животни, инфектирани с африканска чума.

По думите на кмета на Съединение Атанас Балкански става дума за невиждан случай на инфектирано домашно прасе в персонално стопанство, а не във плантация.

БАБХ разпореди след умъртвяване на животните, труповете и компрометираният материал да бъдат загробени под специфичен контрол, недопускащ разпространение на заболяването. Инструкциите категорично разпореждат пространствата за прасета, транспортните средства и дворовете да се почистят и дезинфекцират.

Забранява се търговията, напредването и превозването на домашни прасета по предписание на епизоотичната комисия в Пловдивска област. Изключение се прави единствено за индустриални свиневъдни стопанства и фамилните ферми, които към този момент са тествани.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР