Откриха 270 кг качак, закопан в бидони за зелеХайки за

...
Откриха 270 кг качак, закопан в бидони за зелеХайки за
Коментари Харесай

Тръгна черният пазар на тютюн от новата реколта, полицията прави хайки

Откриха 270 кг качак, закопан в бидони за зеле


Хайки за лов на незаконни търговци на тютюн и цигари без бандерол са почнали в цялата страна, научи „ Труд ”. Акциите на Министерство на вътрешните работи и организация „ Митници ” са в навечерието на изкупуването на новата годишна продукция. То стартира през ноември, само че към този момент на черно се пласира част от стоката, макар че още не е с положителни качества, споделиха специалисти.
 02_01-2  02_01-3  02_01-1  02_01-4
Полицаи откриха 270 кг рязан тютюн в бидони за зеле, закопани в двора на парцел в град Долна Оряховица. Преди 3 дни от спецпрокуратурата описаха, че в Симеоновград са намерили над 1500 златни и сребърни антики, закопани в пластмасови съдове. Явно търговците на незаконна стока са копирали метода от иманярите, разясниха осведомени пред „ Труд ”. Приблизителната стойност на откритата стока е 10 000 лева и е арестуван притежателят на парцела Йордан С. от Долна Оряховица. Официално той се занимавал с зарзаватчийство – имал ябълкова градина, само че в последно време почнал да доставя пушачите с на ниска цена тютюн и мълвата за това стигнала до полицията.

Над 200 000 къса незаконни цигари и още към 150 кг рязан тютюн са открити в други три области, оповестиха от Министерство на вътрешните работи. Във вторник служителите на реда от Враца заловили 28-годишен мъж. В багажника на употребения от него лек автомобил „ Мерцедес ” са открити 100 000 контрабандни цигари от разнообразни марки.

46 340 къса цигари без бандерол и 12,3 кг нарязан тютюн разкрили също във вторник служители на реда от Джебел при претършуване на таван в града, благосъстоятелност на 52-годишен локален гражданин. Същият незаконен търговец бил заловен ден по-рано в Кърджали с камион, в който имало 100 кг листна маса тютюн, а в квартирата му в регионалния град имало 2220 къса цигари без бандерол.

Пазарджишките служители на реда пък хванали в Ракитово 53-годишен мъж и в обора до къщата му намерили 50 000 къса цигари и над 17 кг изсъхнал нарязан тютюн.

Разследват 2 банди с пет заводи

 Алкохолният необут Миню Стайков е в ареста от началото на септември, а Интерпол търси сина му Стайко. Снимка: Булфото Алкохолният необут Миню Стайков е в ареста от началото на септември, а Интерпол търси сина му Стайко. Снимка: Булфото
Спецпрокуратурата работи по две огромни следствия, откакто през лятото бяха разкрити общо 5 незаконни цигарени заводи.

Едно от предприятията бе в Карнобат и за него бе задържан алкохолният необут Миню Стайков. Той и други упрекнати по случая са зад решетките от началото на септември, а Интерпол търси синът му Стайко.

В края на август бе открита и мрежа от други 4 предприятия в Тутракан, Дупница, Горна Оряховица и плевенското село Ясен. По-късно спецполицаи нахлуха в паметната столична механа „ Кошарите ” и оповестиха за идриване притежателя й Евлоги Станоев-Голямата Бирма и синовете му от два разнообразни брака Георги и Антон. Тримта бяха упрекнати задочно за присъединяване в проведена незаконна група за произвеждане на цигари без бандерол. Антон Станоев – Средната Бирма се съобщи на 13 октомври и е зад решетките, а татко му и брат му още се търсят.

В Народното събрание


Нелегалното произвеждане става закононарушение


Промените в Наказателния кодекс, които плануват да се криминализира незаконното произвеждане на акцизни артикули – цигари и алкохол, бяха признати на първо четене единомислещо от Комисията по икономическа политика и туризъм в Народното събрание. С 19 гласа „ За “ депутати одобриха това действие да се накзва със затвор от 1 до 10 година „ България е елитът на контрабандата в Европейски Съюз, защото от 16-те разрушени заводи за незаконни цигари в Европа, половината висококвалифицирани чиновници там са били българи. Ако казусът не се реши и законопроектът не се одобри в пленарната зала, хванатите хора с съоръжение за заводи за цигари, не могат да бъдат наказани, в случай че не сме ги хванали в работен режим ”, изясни Емил Димитров – Ревизоро, началник на Комисията за битка с контрабандата.

Окончателно


4 година затвор за някогашния митнически началник Фози


 02_04 За 4 години в пандиза влиза някогашният шеф на митниците „ Гюешево “ и „ Олтоманци “ Георги Владимиров, по прякор Фози. Присъдата му е доказана дефинитивно от Върховния касационен съд, заяви БНР. Фози е приет за отговорен за това, че взел участие в контрабанда на цигари без бандерол през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата “ сред август 2011 година и юни 2012 година На първа инстанция Владимиров бе наказан за това, че е взел участие в проведена незаконна група, ръководена от разстреляния по-късно в София Борислав Манджуков. Тя била основана за държане на контрабандни цигари, само че съгласно Върховен касационен съд няма доказателства за незаконна група.

Фози осигурявал гладко вкарване на огромни количества цигари без бандерол през „ Кулата “, а съгласно експертизите оттова са минали общо 1 млн. кутии от разнообразни марки на стойност близо 7 млн. лева

За последните 10 години


4,83 милиарда лева загуба от пазара на черно


Делът на противозаконните цигари спада под 5 %

 0203_2_289719

4,83 милиарда лв. е общата загуба от контрабандата на цигари и тютюн от неизплатени акцизи и Данък добавена стойност за последните 10 години. Пазарът на противозаконни тютюневи произведения възлиза на 170 -200 млн. лв. или 1,3 милиарда къса цигари за предходната година. Заловени са били 57 милиона къса или близо 5%. Кюстендилска, Хасковска, Пазарджишка област се открояват със доста по-голям дял на незаконните цигари, демонстрира разбор на Центъра за проучване на демокрацията. През септември министър председателят Бойко Борисов разгласи, че използването на контрабандни цигари в България стремително пада и през второто тримесечие на 2018 година делът на незаконната стока е паднал до 4,7%. „Очаквам през идващите месеци този невисок % да се задържи. Не мога да не поздравя сътрудниците от Министерство на вътрешните работи, които разкриха в последно време 4 незаконни цигарени фабрики“, разяснява Борисов.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР