Открай време петък 13-ти всява страх и тревога, а корените

...
Открай време петък 13-ти всява страх и тревога, а корените
Коментари Харесай

Страхът от петък 13: Абсурдни суеверия

Открай време петък 13-ти всява боязън и паника, а корените на тези суеверия са към момента незнайни. Някои търсят пояснение в християнската вяра, други го намират в скандинавската митология. Трети просто отхвърлят да вървят на работа и да карат, даже не стават от леглото.

Ето едни от най-смешните, неуместни и шантави суеверия за петък 13-и:

Някои хора считат, че в случай че на петък 13-и на масата седнат 13 души, нещо неприятно ще се случи. Това се свързва с Тайната вечеря в Библията, на която Юда Искариотски е бил последният, тринайсти, настанен на трапезата.

Във Франция пък описват по какъв начин година след събиране, на което имало 13 посетители, един от присъстващите умрял. Така се родило суеверието, че в никакъв случай не трябва да се канят тъкмо 13 посетители, с цел да не бъде някой от тях преследван от проклятието.

В някои краища на света считат, че в случай че бебето се роди на петък 13-и, ще бъде нещастно цялостен живот. Най-суеверните майки са подготвени на всичко, с цел да не родят на съдбовната дата.

Да счупиш огледало на петък 13-и е доста по-страшно, в сравнение с във всеки различен ден, тъй като във съдбовния ден счупеното огледало носи не 7, а цели 13 години злощастие.

Най-суеверните хора заобикалят непознатите на петък 13-и. Те поучават в никакъв случай да не разговаряте с чужд на този ден, тъй като може да ви урочаса и да ви се случи нещо неприятно.

Най-добре е на този ден да не обръщате внимание на цифрите към вас, тъй като в случай че видите цифрата 13 някъде, това ще ви донесе доста неприятен шанс.

Не пътувайте на петък 13-и - това е едно от най-разпространите суеверия за петък 13-и. Ако тръгнете на път в този ден, неприятният шанс ще ви преследва на всички места.

Защо суеверията за петък 13-и толкоз надълбоко се загнездват у нас? Според Томас Гилович, декан на катедрата по логика на психиката в Корнелския университет, мозъкът ни е прекомерно добър в асоциациите. " Ако нещо неприятно Ви се случи в петък 13-и, двете неща ще останат вечно свързани за Вас и ще забравите всички останали дни с съдбовната дата, когато нищо не се е случило ", изяснява феномена на " неприятния шанс " той.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР