Откраднати милиарди, чиновници в затвора и избягал в чужбина ръководител

...
Откраднати милиарди, чиновници в затвора и избягал в чужбина ръководител
Коментари Харесай

В руската космическа индустрия кражбите са с астрономически размери

Откраднати милиарди, служители в пандиза и избягал в чужбина началник - съветският галактически бранш се характеризира с обири на средства в астрономически размери, които поставят кол в упоритостите за великолепие в Космоса, които Русия още веднъж стартира да демонстрира.

От години страната се пробва да възвърне тази своя промишленост - източник на голяма горделивост по руско време и в която тя остава незаобиколим международен фактор. Секторът обаче бе унищожен след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, а напоследък понесе няколко унизителни неуспеха.

Корупционните кавги не престават да раздрусват съветската галактическа промишленост и оставят в сянката си обявените планове за нови ракети или станции на Луната.

" Милиарди се крадат " в държавния конгломерат " Роскосмос ", който сплотява фирмите в бранша, заключи в средата на този месец ръководителят на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин, представен от РИА " Новости ". Той заяви, че следствия се водят " от най-малко пет години и са надалеч от привършване ".

Нов епизод от този сериал: През април генералният шеф на Научноизследователския институт за галактически технологии Юрий Яскин напусна Русия в посока европейска страна, откъдето подаде оставка, както заяви вестник " Комерсант ".

В неговото дружество преди малко била почнала финансова проверка и той се страхувал, че ще бъдат открити злоупотреби, декларирали източници на съветския всекидневник.

" Роскосмос " удостовери пред " Франс прес " оставката на Яскин, чийто институт взе участие в създаването на съветската световна навигационна сателитна система ГЛОНАСС, която е проектирана да конкурира американската Джи Пи Ес (GPS). От галактическата организация не показаха аргументи.

Провалени огромни планове

Злоупотребите засегнаха изключително мощно два значими плана през последното десетилетие - ГЛОНАСС и строителството на нов космодрум, Восточний (Източният космодрум), в съветския Далечен изток, умислен да размени Байконур, в Казахстан.

Освен това съвсем всички съществени компании в бранша, в това число конструкторите на ракети " Хруничев " и " Прогрес ", бяха наранени от финансови кавги, водещи от време на време до затворнически присъди за обири в огромен мащаб.

Сметната палата оцени другите финансови злоупотреби в " Роскосмос " през 2017 година на 760 милиарда рубли (над 10 милиарда евро), което съставлява близо 40 % от нарушаванията, открити във всички браншове на съветската стопанска система.

" Роскосмос " постоянно твърди, че сътрудничи на водените следствия. " Изкореняването на корупцията е една от основните цели на управлението ", увериха от конгломерата пред " Франс прес ".

В средата на предишния месец президентът Владимир Путин прикани за " последователно решение на очевидните проблеми, които спъват развиването на галактическия бранш ". " Цените и периодите, набелязвани за реализирането на галактически планове, постоянно са неоснователни ", акцентира той.

Повече пари - повече корупция

Изправянето на галактическия бранш на крайници е въпрос на авторитет за Кремъл. Тази промишленост символизира възобновената горделивост на Русия и нейните благоприятни условия да бъде в първите редици на интернационалната сцена, изключително в подтекста на новата студена война със Съединените щати.

Съсипан през 90-те години на предишния месец, секторът се крепеше с помощта на търговски контракти с чужбина. " Тогава обаче още имаше фрагменти на доста високо професионално ниво и по-малко злополуки при изстрелвания ", споделя Виталий Егоров, създател на известен блог за Космоса, " Зелената котка " (zelenyikot.com).

Първият модул на Международната галактическа станция (МКС), " Заря ", бе създаден в Русия и изведен в откритото пространство през 1998 година макар финансовите компликации.

Парадоксално, обстановката се утежни при започване на този век, когато тези проблеми бяха решени. Притокът на държавни средства подхрани злоупотребите и напредъкът на галактическите проучвания спря, настояват специалисти. " Днес галактическият бранш действа на правилото: Дайте ни пари и ние ще изстреляме нещо... някой ден ", изяснява Егоров.

Само МКС си остава твърдо " ярък лъч ", само че тя има по-скоро " политическа роля " за поддържане на интернационалното съдействие и не способства с нищо ново за научните проучвания, счита специалистът.

Според анализатори генералният шеф на " Роскосмос " Дмитрий Рогозин - някогашен вицепремиер, прочут с антизападната си изразителност и назначен на поста преди година - има проблеми с решаването на проблемите в бранша.

Научните среди укоряват този публицист по обучение, че не познава промишлеността. " Той би бил превъзходен представител на " Роскосмос ", споделя с подигравка Егоров, след което прави ангажимента, че " даже Супермен не би съумял да се оправи с тази лавина от проблеми ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР