Откраднатата преди време земна сфера от статуята на Николай Коперник

...
Откраднатата преди време земна сфера от статуята на Николай Коперник
Коментари Харесай

Паметникът на Николай Коперник във Варна вече си има нова сфера

Откраднатата преди време земна сфера от статуята на Николай Коперник пред постройката на Националната обсерватория в града към този момент е възобновена. „ Новият глобус е направен от плексиглас, тъй че не е вкусен за хората, търсещи метал или други скъпоструващи материали “, разяснява за Радио „ Фокус “ – Варна шефът на обсерваторията Свежина Димитрова.

По думите й към мястото, на което е сложена пластиката към този момент са ориентирани две от външните камери, с които разполага неотдавна планетариумът. „ Обсерваторията към този момент се следи непрекъснато и записите се съхраняват по един месец. Ние ремонтирахме и фасадата на постройката, тъй че тя към този момент не е нарисувана, не е надраскана и с доста огромна ревнивост я пазим. Вече е хубава, приветлива и няма написани нелепости по нея “, добави шефът.

Паметникът на Николай Коперник в Морската градина става жертва на крадци и вандали за следващ път. Скулптурата е дело на Петър Атанасов. Тя е направена от заварени листове медна ламарина върху авансово направено железно скеле. Статуята е била показана публично при откриването на 22 май 1968 година на постройката на Астрономическата обсерватория и планетариум „ Николай Коперник “. През 2005 година ръката на паметника беше открадната. 
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР