Отклоняването на полета на Райънеър е отвличане, заяви председателят на

...
Отклоняването на полета на Райънеър е отвличане, заяви председателят на
Коментари Харесай

ЕС се закани люто на Лукашенко

Отклоняването на полета на " Райънеър " е похищение, съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен при идването си за съвещанието на Европейския съвет, съобщи Българска телеграфна агенция. Тя добави, че (беларуския президент) Александър Лукашенко би трябвало да разбере, че последствията ще бъдат тежки.
Още по тематиката
Фон дер Лайен добави, че подготвяните наказания ще бъдат " доста мощен отговор " и ще обиден виновните за отклоняването на полета; компании и организации, които поддържат режима в Минск, както и въздухоплаването в Беларус. Тя означи, че три милиарда евро помощ от Европейски Съюз са замразени и ще бъдат предоставени на Беларус, когато страната се демократизира.

Председателят на Европейска комисия настоя за незабавното освобождение на Протасевич. По нейните думи Европейски Съюз ще продължи натиска, до момента в който в Беларус се откри независимост на словото.

На собствен ред при идването си в Брюксел немският канцлер Ангела Меркел разяснява, че обясненията, дадени от беларуското държавно управление, " въобще не са правдоподобни ", заяви Франс прес.

" Станахме очевидци на наложително кацане, което докара до ареста на беларуски опозиционер - Роман Протасевич. Той би трябвало да бъде освободен неотложно ", сподели сбито Меркел.

В неделя, 23 май, беларуските управляващи принудиха аероплан на ирландската самолетна компания Райънеър (Ryanair), изпълняващ полет от Атина за Вилнюс, да кацне в Минск, с цел да задържат намиращия се на борда му беларуски опозиционен публицист Роман Протасевич. Беларус аргументира дейностите си с получена бомбена опасност.

В чернова на заключенията на днешното съвещание се предлага Европейски Съюз да призове европейските самолетни компании да не прелитат над Беларус. Предвижда се опция по-късно Европейски Съюз да забрани полетите на беларуски самолетни компании в европейското въздушно пространство и до европейски летища.

Литовският президент Гитанас Науседа прикани за " извънредно нужни " ограничения против Беларус, в това число затварянето на въздушното пространство на Европейски Съюз за беларуски самолетни компании, съобщи Ройтерс.

" Трябва (да предприемем) ясни дейности, с цел да променим модела на държание на този доста рисков режим ", сподели Науседа. Той добави, че ще сложи и въпроса за беларуската атомна електроцентрала в Островец, която назова " допустимо геополитическо оръжие " против Европейски Съюз.

Литва, която граничи с Беларус, е приютила Светлана Тихановска - опозиционната кандидатка на президентските избори в прилежащата страна през август предходната година. Дългогодишният президент Александър Лукашенко бе разгласен за победител. Опозицията обаче оспори резултатите и стартира всеобщи митинги.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР