Отказът на Литва да позволи преминаването на някои стоки, които

...
Отказът на Литва да позволи преминаването на някои стоки, които
Коментари Харесай

Блокадата на Калининград може да доведе до въоръжен конфликт, предупреди руски депутат

Отказът на Литва да разреши прекосяването на някои артикули, които са обект на европейски наказания, към съветския балтийски ексклав Калининград може да докара до военна борба, съобщи през днешния ден върховен съветски народен представител, съобщи Асошиейтед прес.

Ако Калининградската област бъде блокирана, " това може да докара до въоръжен спор ", съобщи Владимир Джабаров, член на Съвета на федерация (горната камара на съветския парламент).

" Руската страна би трябвало да пази своята територия и да подсигурява нейната сигурност ", съобщи той и добави: " Ако забележим, че дадена опасност за нашата сигурност е обвързвана с териториална загуба, ние сигурно ще предприемем крайни ограничения и нищо няма да ни спре ".

Изявлението на Джабаров последва предизвестието на Кремъл, че ще отговори на наложените ограничавания на преноса на артикули към Калининградката област. Руският ексклав граничи с членуващите в Европейски Съюз и НАТО Полша и Литва, което ускорява опасенията за директна борба сред Русия и Алианса.

Литва акцентира, че възбраната за преноса на глобените съветски артикули е част от четвъртия пакет наказания на Европейски Съюз, като напомни, че рестриктивните мерки се ползват единствено за стомана и други метали. Тя отхвърли изказванието на Русия, че възбраната за прекосяване на тези артикули е обсада, като акцентира, че останалите артикули, както и пасажерите, пътуващи с влакове, към момента могат да минават през страната.

Във връзка с европейското решение обаче преносът на някои други артикули, създадени в Русия ще бъде неразрешен от юли. Пратките с въглища няма да могат да минават директно от август, а пратките с нефт и производни артикули - надлежно от декември.

източник: Българска телеграфна агенция

По-рано този месец секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев, предизвести, че Москва ще отговори с неуточнени ограничения, които " ще имат обилни отрицателни последствия за популацията на Литва ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР