Отказаха ми колегите линейка да ме закара дотам. А на

...
Отказаха ми колегите линейка да ме закара дотам. А на
Коментари Харесай

Последни думи на д-р Юлиян Стамов: Отказаха ми колегите линейка да ме закара дотам. А на циганите не отказват

Отказаха ми сътрудниците кола за спешна помощ да ме закара до такава степен. А на ромите не отхвърлят. Това се оказват едни от последните думи на умрелия от ковид доктор от Спешна помощ в София Юлиян Стамов.
Това стана ясно от описа на неговия другар Роберт Михов-лекар в Лийдс, Англия по БТВ. Работихме като млади лекари в Ихтиман. До последно бяхме в непрестанно връзка. Беше необятна душа, веселяк, виновен и сръчен доктор. Той ми се обади на 21-ви юни, откакто бе ходил на домашно посещаване на болен пациент с ковид, който по-късно е умрял. Не е знаел, че става дума за пациент с коронавирус. Бил е без защитно облекло.

Той е бил 55- годишен, бил е прегледан в Пирогов и пратен за домашно лекуване. Кашлял е и незабавно е станал явен казуса. По-късно този пациент умира в противошокова зала. Д-р Стамов по-късно беше обезпокоен, усещаше се нерадушен. Имаше 37, 4 градуса температура. Питаше ме дали това е неприятно. Бил е изпратен на незабавен случай без защитно облекло.

Когато се транспортират пациенти, тук се предизвестяват парамедиците. Изпращат се в специфични скафандри. В незабавното поделение пациентите са разграничени в студена и гореща зона. Облеклото е наложително за горещата зона.

Доктор Стамов искаше да бъде тестван. Заболя ме, че най-малко това не са създали за него. Беше доста сръчен доктор. Сега няма кой да го замести. Приживе искаше тези неща да се решат. Те би трябвало да имат защитно облекло. Ако той имаше защитно облекло, той щеше да е още жив.

Пиарката на ЦСМП Катя Сунгарска се впусна да опровергава изказванията на лекаря от Англия, като даде детайлности за това къде тъкмо е умрял прегледания от незабавния доктор пациент, който бил с 5 байпаса и сигнала бил за сърдечен проблем. След това посочи, че всеки доктор има в чантата си по 5 маски, шлем и ръкавици. Уточни, че на болния към този момент доктор са предложили първо да му създадат писиар теста и едвам лед това да го закарат на рентген, както е желал. До там по този начин и не се стигнало, обаче, тъй като той е умрял.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР