Отказах да углавя мисията на ООН за Либия, защото имам

...
Отказах да углавя мисията на ООН за Либия, защото имам
Коментари Харесай

Николай Младенов: Ракетният обстрел трябва да спре, за да има преговори между Израел и Хамас

Отказах да углавя задачата на Организация на обединените нации за Либия, тъй като нуждая се да прекарам повече време със фамилията си, сподели пред бТВ Николай Младенов, някогашен координатор на Организация на обединените нации за близкоизточния кротичък развой.
Този път спорът в Израел се отключи от няколко фактора. Първо извеждането на палестинци от домовете им и второ напрежението, което се появи по светите места с барикадирането на радикали в джамията. Хамас изстреля ракети и Израел реагира. Отлагането от президента Абас на изборите също оказа въздействие. 
Имали сме такива обстановки в Газа и през последните години, само че с договаряния сме успявали да ги тушираме. Трудно се договаря с групировки, изключително такава, която от 10 години управлява района, изключително територия с 2 милиона души. 
Организация на обединените нации значително трябваше да обезпечава всичко - гоиво, медикаменти, заплати за учителите.
През 2018-2019 имаше най-малко три случая на ескалация на напрежението. Тогава обстановката беше такава, че се занимавахме единствено с Газа. Сега факторите са повече. Египет може да бъде основен медиатор, само че сега няма условия за медиация. Имаме цивилни жертви и деца от двете страни. Ако изстрелването на ракети от Газа не спре, договарянията са невъзможни.
Работихме добре с другите страни от района. Най-тежкият ми диалог беше през 2019 година, когато трябваше безусловно до 10 ч. да спре напрежението, ще има военна интервенция.
Ако израелската войска влезе в Газа, ще има доста жертви и опустошения. През 2019-а имахме проект по какъв начин да се излезе от обстановката.
Организация на обединените нации има ли проект за превъзмогване на спора. Дипломат от Норвегия ме наследи, той знае какво прави. Но уравнението не е единствено Газа, а и растящото междуетническо напрежение в Израел. Всички по-скоро се пробват да ръководят спора, вместо да го вземат решение. Тенденциите за радикализация са тревожни.
През идващите дни ескалацията ще продължи, само че се надявам, че в границите на 2-3 дни страните ще осъзнаят и ще се отворят коридори за връзка. Но ракетният обстрел би трябвало да спре.
 Насред апели за мир, Израел разшири военната си акция в Ивицата Газа Насред апели за мир, Израел разшири военната си акция в Ивицата Газа
Израелският кабинет за сигурност утвърди разширението на военната акция в Ивицата Газа, съобщи БГНЕС. Според израелския Channel 12...
Горещо се надявам България да не върви по пътя на Израел най-малко във връзка с избиране на държавно управление, Израел се яви четири пъти на избори през последните години, тъй като не можеше да образува държавно управление.  
Не знам дали участието ми в ГЕРБ е замразено. Името ми е спрягано защо ли не, сподели той в отговор на въпрос дали Бойко Борисов е спрягал името му да министър председател. 
Организирането на изборите е водеща задача за служебното държавно управление, само че чакам последователност във външната политика и защитата. На първо място обаче са противоепидемичните ограничения. 
Сложно ще бъде с машинното гласоподаване, само че нека се оправим, уповавам се хората да са осведомени и поддръжката да е обезпечена, с цел да не се стигне до оборване на резултатите от изборите.
Смятам, че когато гледаме на българите в чужбина и българите в българия във връзка с гласуването, не би трябвало да вършим разлика.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР