Откакто ударите на израелската армия срещу ивицата Газа започнаха след

...
Откакто ударите на израелската армия срещу ивицата Газа започнаха след
Коментари Харесай

Защо болницата al-Shifa в Газа е толкова важна за израелската армия?

Откакто ударите на израелската войска против линията Газа започнаха след офанзивата на Хамас на 7 октомври, болничното заведение al-Shifa в северната част на обсадения анклав е на видно място в новините.

През последните пет дни това беше в центъра на всичко, защото броят на жертвите в Газа се усили, като повече от 11 500 палестинци, съвсем половината от които деца, бяха убити от израелските сили.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла. Нападението на Израел против болница ал-Шифа: Ето какво би трябвало да знаете Хиляди в капан, до момента в който израелските сили атакуват болничното заведение ал-Шифа в Газа Хамас упреква Съединени американски щати за израелско нахлуване против болница в Газа „ Без преустановяване на огъня “: Поддръжници на Израел се събират във Вашингтон, окръг Колумбия, посред войната в Газа завършек на списъка

Брутални подиуми се разиграват в болничното заведение, защото снайперистите прекараха дни наред, стреляйки по всеки, който се опита да се реалокира от една здравна постройка в друга, предизвиквайки интернационално неодобрение. Но израелската войска наподобява не се тормози.

Значението на Ал-Шифа

Значението на болница al-Shifa надвишава здравното.

Етажният медицински комплекс, чието име се превежда като „ Дом на изцелението “, е разказан като туптящото сърце на Газа.

Той е бил там от времето на английското ръководство над Палестина и е станал болница през 1946 година, откакто в началото е помещавал казарми на английската войска. Преживя няколко войни и доста години на израелска окупация.

От предишния месец му бяха отказани незабавно нужните доставки на медикаменти и гориво – и това беше преди израелските войски да нахлуят и да взривят намаляващите ресурси от медикаменти.

Болничният личен състав трябваше да погребе десетки хора в всеобщ гроб на територията, защото нямаше благоприятни условия. Мъртвите тела към момента лежат към двора.

Освен това ал-Шифа се преглежда като нервозен център за административните органи на държавното управление в Газа. Служители на здравното министерство са провели конференции измежду труповете там, а държавното министерство на медиите е работило отвън болничното заведение.

Ал-Шифа резервира интернет връзката си в моменти, когато останалата част от Газа беше отрязана от Израел, тъй че също беше гореща точка за публицисти, някои от които в този момент са в капан там. Директорът на болничното заведение и нейните лекари и личен състав дават непрекъснати актуализации, когато е допустимо, като постоянно отхвърлят израелските изказвания – като едно в сряда, че е позволило помощ в болничното заведение.

За някои палестинци болничното заведение се е трансформирала в знак на мощ и опълчване на по-силна военно мощ, която демонстрира малко въздържаност. Изображения на убити бебета и осакатени деца, които бяха излъчени от вътрешността на болничното заведение към света, въодушевиха доста милиони да излязат по улиците в поддръжка на палестинците.

Защо Израел прави това?

Израел съобщи, че желае да поеме сигурността на Газа в бъдеще. Той опонира на главния си съдружник, Съединените щати, по този въпрос, защото Вашингтон желае палестинската власт да поеме ръководството.

Но те наподобява са на една и съща страница по отношение на „ унищожаването “ на Хамас, тъй че наземната интервенция ще би трябвало да се разшири, с цел да се случи това. Поемането на основната болница в града би било от значително значение при този сюжет.

Но тъкмо както ал-Шифа откри ново значение измежду палестинците и тези, които гледат от цялостен ​​свят, протичащото се в болничното заведение стана първостепенно за Израел.

Израел желае да унищожи центъра, в който се трансформира ал-Шифа, и да поеме това, което съгласно него вижда като цитадела на военния и административен потенциал на Хамас. Това, което се случва с болничното заведение, също може да окаже въздействие върху бъдещето на договарянията за освобождение на пленници и допускане на обезверено нужната филантропична помощ и гориво в Газа.

Лекарят в болничното заведение, Мунир ал-Бурш, сподели на израелските сили по какъв начин тяхното наличие основава „ положение на боязън и нервност “, съгласно запис, получен от Ал Джазира в сряда.

Базираният в Женева Евро-средиземноморски мониторинг на човешките права съобщи, че „ армията може да основава сцената, която може да бъде освободена по-късно “, защото тя е единствената страна, контролираща атмосферата в болничното заведение.

Насочването на Израел към лечебните заведения е надълбоко спорно.

Преди близо месец беше упрекнат в смъртоносна офанзива против арабската болница Ал-Ахли в Газа, само че Израел и Западът упрекнаха палестински бойци, изстреляли неизправна ракета от линията Газа.

В сряда основаната в Съединени американски щати новинарска медия CNN, с израелски танкове и боен представител Даниел Хагари, влезе в болничното заведение ал-Шифа, с цел да потвърди видимо изказванията на Израел против Хамас. Хагари сподели на магазина няколко ръждясали пушки и стол като доказателство, че Хамас работи там и държи пленници.

Какво е най-новото в al-Shifa?

Израелската войска прекара последните няколко дни в последователно стягане на обръча към болничното заведение.

Като част от наземната си атака в северната част на Газа, тя влезе и обкръжи най-голямата болница в Ивицата с бойци, танкове, бронирани транспортни средства и атакуващи дронове, подкрепяни от снайперисти.

Израелските войски към този момент са навлезли в болничното заведение и са нападнали няколко отделения. Те сложиха електронни контролно-пропускателни пунктове на голям брой порти на главните здания. Танковете им са в двора.

Хиляди хора към момента са блокирани в болничното заведение. Те включват доста разселени палестинци, намиращи заслон там, сериозно заболели пациенти, които нямат къде да отидат, и отпаднал медицински личен състав и личен състав.

Според разкази от първа ръка, израелските войски са се насочили към генератори и информационни единици, преди да нахлуят, а също по този начин са разпитали десетки съблечени хора със завързани очи, които към този момент са имали пресечен достъп до вода и обикновена хигиена.

Хамас под болничното заведение ли е?

Основното подкрепящо изказване на Израел за обсадата на най-важната болница в Газа е, че Хамас има основен команден център, който работи от и под болничното заведение.

Това е изказване, което беше подкрепено и от Съединени американски щати, което кара Хамас да държи Вашингтон „ напълно виновен “ за ефикасното предоставяне на зелена светлина за нахлуване над болница, цялостна с цивилни.

Нито Тел Авив, нито Белият дом са разгласили никакви без значение тествани доказателства в поддръжка на това изказване, което е опровергано от редица лекари и личен състав в болничното заведение.

Няма и ясни доказателства, че редица от пленниците, взети от Хамас по време на нападението на 7 октомври, са държани в границите на болничното заведение.

Израел също не е позволил самостоятелни трети страни в региона, с цел да ревизира изказванията на всяка страна. Такива мощно оспорвани изказвания исторически са оставали недоказани.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР