Откакто съществува ранглистата на Световната федерация по шахмат (FIDE), едва

...
Откакто съществува ранглистата на Световната федерация по шахмат (FIDE), едва
Коментари Харесай

Защо до момента има само три жени в Топ 100 на световния шахмат?

Откакто съществува ранглистата на Световната федерация по шахмат (FIDE), едвам три дами са стигали до челните 100 места. Само една от тях е влизала в топ 10. В историята на играта международните първенци не престават да са мъже, а от общо 2044 гросмайстори в света досега, едвам 41 са дами.

Мъжката доминация в този спорт постоянно е посочвана като образец за вродено мъжко интелектуално предимство. Това, както елементарно може да се допусна, няма доста общо с действителността.

Нека уточним, че FIDE има единствено една класация, която работи от 1971 година Шахматът не е като останалите спортове. В него мъжете и дамите се изправят едни против други при равни условия и никой не може да разбере пола на играча от ходовете на картата с резултати.

Жените съставляват дребна част от шахматистите на всички възрасти и равнища. Те могат да се състезават в отворените шампионати и в шампионати единствено за дами, които могат да ги отведат покрай най-високото равнище на женския шах. Но до общата класация пътят наподобява е по-труден.

Унгарката Юдит Полгар се счита за най-силната шахматистка на всички времена. Когато е 15-годишна, тя чупи върха на американския гросмайстор Боби Фишър, с което доближава до №55 в международната класация през 1989 година Полгар доближава висшо международно класиране под №8 през 2004 година Тя е й единствената жена, чийто ЕЛО рейтинг надвишава 2700 точки.

Преди Полгар шахматистката на Съюз на съветските социалистически републики Мая Чибурданидзе доближава до №42 през 1985 година Грузинката остава международен първенец до 1991 година

Най-скорошният образец идва от 29-годишната Хоу Ифан, която доближава №88. Тя е най-младата състезателка, която в миналото се е класирала за купата гросмайстор - на 14 години и половина, и най-младата шампионка от Световно състезание по шах за дами - на 16 години. През 2020 година китайката става и най-младият професор във Факултета по физическо образование на Шенженския университет.

Бет Хармън, основното настоящо лице от сериала The Queen’s Gambit, е фиктивен воин на Уолтър Тевис. Писателят я основава през 1983 година, а през 2020 година тя получи нов живот посредством хитовата драма на Netflix, която подвигна известността на играта със 189%.

Хармън превзема света на шахмата през 50-те и 60-те години на предишния век, като се сблъсква с допустимо най-лекия сексизъм по пътя. Холивудската версия на историята ѝ, която е фантастична в доста връзки, е въодушевена от блясъка на Лиза Лейн.

Лейн се трансформира в медийна сензация при започване на 60-те години - американските медии по това време се концентрират върху външния ѝ тип и любовния ѝ живот. Така, поради невъзможността да живее удобно като професионален шахматист, през 1966 година Лейн се отдръпва от обичаната игра.

Тя е два пъти народен първенец за дами, само че в никакъв случай не е побеждавала най-хубавите дами в света, да не приказваме за най-хубавите мъже.

През годините топпоставени шахматистки неведнъж оповестяват за омаловажаващи мнения за качествата им, съперници, които отхвърлят да се ръкуват, онлайн тролове, които питат дали девойките и дамите имат място в шаха и така нататък

Общият дефицит на шахматистки в спорта най-вероятно е разследване от това, че дамите нормално са обект на сексизъм и душевен или полов тормоз - фактори, за които също се счита, че способстват за това дамите да реализират по-малко и да изоставен спортната си кариера рано.

Анализ на статистическите данни за рейтинг на немски играчи от 2009 година, демонстрира, че въпреки мъжете с най-голям рейтинг да са по-силни от дамите с най-голям рейтинг, разликата (обикновено повече от 200 точки) значително се дължи на относително по-малкия брой дами играчи (само една шестнадесета от оценените немски играчи са жени).

През 2020 година психологът и невролог Уей Джи Ма обобщава положението на проучванията с думите: „ понастоящем няма доказателства за биологични разлики в шахматните качества сред половете “, и прибавя, че „ това не значи, че сигурно няма такива разлики ".

Дженифър Шахаде, гросмайстор на FIDE и програмен шеф на женските шампионати във Федерацията по шахмат на Съединени американски щати (USCF), показва, че девойките на възраст 12-13 години постоянно се отхвърлят да продължат като състезатели.

Шахаде отдава това на неналичието на обществена мрежа за девойките на тази възраст в шаха. През 2019 година тя и брачният партньор ѝ основават арт апаратура, озаглавена „ Not Particularly Beautiful “ - интерактивна шахматна дъска, цялостна с женомразки обиди, които шахматистките са получавали.

Междувременно Юдит Полгар мисли, че някои родители може да отслабят желанието на младите шахматистки да се усъвършенстват. Според нея дамите постоянно избират да се състезават в шампионати единствено за дами, а не в открити шампионати.

Йованка Хоуска, интернационален занаятчия и жена гросмайстор, разяснява, че прекомерното самочувствие на момчетата им дава преимущество пред девойките.

За друго изследване от 2007 година в университета в Падуа, играчи от мъжки и женски пол с сходни качества са сложени едни против други в онлайн игри. Когато играчите не знаят пола на съперника си, дамите печелят съвсем половината игри.

Когато на дамите им е обявено, че съперникът им е мъж, те играят по-малко нападателно и се постановат в към една на четири игри. А когато на дамите знаят, че съперникът им е жена, макар че в действителност е мъж, те са толкоз нападателни, че печелят една от две игри.

Изследователите споделят, че половите стандарти може да са предиздвикали състезателките да намалят самочувствието си, когато знаят, че играят против мъже - това ги кара да са по-дефанзиви, което утежнява представянето им.

Защо има единствено три дами в Топ 100 на международния шахмат до момента?

Има нещо тревожно в система, която употребява думата „ женски ", с цел да обезцени дадена купа, написа The New York Times.

Сексизмът в света на шахмата несъмнено продължава. В някои връзки неналичието на дами в топ 100 на международната класация е по-тревожна за хората отвън играта, в сравнение с за тези в нея.

В груповото въображение шахматът съвсем е синоним на просветеност, само че професионалните играчи знаят, че играта е мощно профилирана активност, където опитът и постоянството имат основна роля.

В изявление от 2021 година за The New York Times Хоу Ифан размишлява за въздействието на шаха върху живота ѝ – опциите за пътешестване и развиването на мозъка ѝ.

Днес Хоу търси други способи да употребява играта и даже тя самата работи с група психолози и статистици върху документ, който изследва за какво има толкоз малко дами в този спорт на всички равнища. Много от прозренията произтичат от личната ѝ кариера.

Хоу споделя, че без значение дали има „ вродена разлика “ сред мъжете и дамите, това, което я интересува, е методът, по който „ обществото те оформя “.

През 2023 година дамите въпреки всичко са почнали да процъфтяват в други елементи на шахматния свят, като да вземем за пример онлайн стрийминга. Популярността на шаха в Twitch и YouTube избухна по време на пандемията.

Две харизматични сестри от Канада, Александра и Андреа Ботез, имат съвсем милион почитатели на Twitch. Шахматистката Александра Ботез от дълго време е отвън първите 25 000 в класацията на FIDE, само че в изявление за CNBC тя пресметна, че е направила " най-малко шестцифрена сума " от стрийминг и спонсорство.

Дженифър Шахаде вижда, че през последните няколко години повече девойки играят в учебните заведения и локалните клубове.

Комисията на FIDE по женските шахматни шампионати, ръководена от Ива Репкова, се пробва да разшири броя на дамите арбитри и турнирни чиновници в допълнение към дамите играчи.

„ Справянето с неравенството сред половете на върха ще пристигна със справяне с несъответствията на дъното - в основата на пирамидата “, споделя именитият гросмайстор Гари Каспаров.

„ Можете да проведете сходна полемика за това за какво няма повече гросмайстори от разнообразни елементи на света или от разнообразни раси или култури. Талантът е отмерено разпределен, само че опциите не са ”, добавя той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР