Откакто съществува глобалният закон, досега е имало само един случай

...
Откакто съществува глобалният закон, досега е имало само един случай
Коментари Харесай

В списъка Магнитски в края на март ще има още българи

" Откакто съществува световният закон, до момента е имало единствено един случай на разположение, попаднало в него, след оборване е било извадено за 3 седмици, само че по-късно е върнато още веднъж ", напомни проф.Йорданова като доказателство, че американските проверяващи органи работят доста съществено, преди да разгласяват листата. " Когато едно лице бъде сложено под наказания, това значи, че за него са събрани мощни доказателства, които го уличават в закононарушенията, за които е глобен. Вероятността държавните чиновници, които работят по този закон, да са сбъркали, клони към нулата ", означи Йорданова.

 

Тя разясни, че този лист се добавя на всеки 10 дни с задгранични жители, " зависи от темпото, с което работи Бюрото за надзор на задграничните активи на Съединени американски щати към Министерство на финансите (OFAC) ".

 

" България взе участие в интернационалните схеми за пране на пари, финансиране на тероризъм и пролиферация. Доказателство за това, за жал, е включването на България в сивия лист на страните с проблеми в битката с прането на пари. Тя бе включена в този лист през октомври предходната година. Има написан подробен екшън-план какво е належащо да свърши България, защото са установени редица дефекти на локалното законодателство и на процеса на имплементиране на европейското законодателство в локалното. Констатирани са редица недостатъци в работата на надзорните лица, които би трябвало да съблюдават предварителната защита на прането на пари и финансирането на тероризма. Когато българското държавно управление показа задоволително безапелационни доказателства, че минусите са преодолени, евентуално до 1 година България би могла да бъде извадена от сивия лист. Миналата седмица имаше работна среща, на която България показа първите резултати от подхванатите ограничения според екшън-плана за изваждане от листата. Резултатите бяха признати позитивно. Така че процесът на изваждане на страната от сивия лист е към този момент задействан. ", заяви Йорданова.

 

" Хората, с които работя и контактувам тук, ги познавам още от работата ми в България. Те не са незапознати с процесите в страната що се отнася до прането на пари и финансирането на тероризма. Тъкмо противоположното. Впечатлявам се от съответните елементи по съответни оперативни въпроси, с които разполагат. Има един риторичен въпрос, който постоянно ми се задава, и той е обвързван с тяхното неразбиране по какъв начин е допустимо, когато едно лице е обществено оповестено за обвързвано с политическа корупция, рекет, непотизъм, връзки с лобистки кръгове, мафия, управление на правосъдната система, да продължава да заема висша държавна служба, да бъде деен участник в обществено-политическия живот и да бъде избиран на управителни постове в партии?! Нещо, което не би могло да се случи в Съединени американски щати, заради издигнатото в фетиш господство на закона ", сподели професор Йорданова.

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР