Откакто през февруари BYD изпревари най-големия производител на автомобили в

...
Откакто през февруари BYD изпревари най-големия производител на автомобили в
Коментари Харесай

Volkswagen се бори за оцеляване в Китай?

Откакто през февруари BYD изпревари най-големия производител на коли в Китай по продажби, пазарният дял на Volkswagen продължава да понижава. Борбата сред двата голиата на китайските автомобилни продажби отразява по-широка наклонност на пазара.

Както оповестява Блумбърг, BYD е продала 595 300 хибридни и електрически транспортни средства с опция за включване към електрическата мрежа през второто тримесечие, като е нараснала общия си пазарен дял до 11,2%, по данни на Китайския център за автомобилни технологии и проучвания.

За съпоставяне, VW е продал общо 544 000 автомобила, като единствено 23 433 от тях са били напълно електрически.

Някога най-големият авто производител в Китай с огромна преднина, към ден-днешен VW управлява към 10% от пазара. Въпреки че това към момента го прави втората по величина марка по продажби, компанията е надалеч от почти 15-те % от пазара, които контролираше сред 2008 и 2020 година

С разрастването на локални марки като BYD и Changan ориста на задграничните марки се промени. Една от аргументите за това са все по-усъвършенстваните и налични електрически транспортни средства на локалните производители на коли.

Например BYD показа по-рано тази година Seagull – хечбек с пробег към 306 км, който коства 73 800 юана (10 345 USD по настоящия обменен курс).

За разлика от тях VW и други задгранични автомобилни производители се борят с относителната липса на електрически коли, които да предложат на клиентите си. Дори Tesla, която продава единствено електрически автомобили, изостава от BYD както на общия, по този начин и на електрическия пазар.

Решението на VW да си партнира с китайския стартъп може да възвести нова епоха за задграничните автомобилни производители, които се пробват да останат съответстващи на пазара на транспортни средства с електрическа моторизация.

Миналия месец Volkswagen разгласи забележителна договорка, целяща да разшири наличието и портфолиото на компанията на китайския пазар за подвижност. При изискване че бъде утвърдена, тя се стреми да закупи петпроцентов дял в софтуерно насочения авто производител Xpeng, като плануваната инвестиция е в размер на 700 млн. $.

Този ход се смята за остроумен за немския авто производител.
Той освен усилва позициите си на един от най-бързо разрастващите се пазари на транспортни средства на нови сили, само че със съглашението за разширение на съдействието значи, че VW може да се възползва и от технологиите, предлагани от релативно новия китайски стартъп.

Xpeng може и да е по-малък състезател в китайското автомобилно пространство от някои от противниците си, само че неговата технология е на напред във времето в портфолиото на компанията „ от първия ден “.

От друга страна, въпреки Китай да е най-големият пазар за колите с вътрешно горене на Volkswagen, компанията се развива постепенно във връзка с електрическите транспортни средства. Понастоящем тя държи едвам 2,6% пазарен дял в класацията за продажби на NEV-та в Китай.

В същото време Tesla е вторият най-популярен производител на електрически автомобили в Китай с 10-процентен пазарен дял.

Успехът на VW с предложенията си с ДВГ значи, че марката има мощно наличие в Китай. Липсата на пазарно насочени оферти в региона на EV обаче я слага зад голям брой локални играчи, в това число BYD, GAC, Wuling, Geely, Li Auto и Chang’an.

Свързването с Xpeng обаче може да се окаже това, което е належащо на VW. Ройтерс цитира изследване, съгласно което китайските консуматори избират коли въз основа на джаджи като образован кокпит и информационно-развлекателна система.

Технологиите в колите са сегмент, в който Xpeng е вложил доста. Например, P7i се предлага с това, което компанията разказва като „ най-усъвършенстваната в промишлеността система за подкрепяне на лидера при всички сюжети “.

Тя разполага с 31 датчика, в това число 2 lidar-a, пет радара с милиметрови талази и 12 ултразвукови датчика, с цел да предложи полуавтономно шофиране в градовете и по автомагистралите. Междувременно системата за цялостно самоуправление на Tesla към момента не е налична за китайските консуматори.

VW възнамерява да пусне на пазара до 2026 година два „ изцяло свързани “ средноразмерни електрическия автомобил, които ще бъдат създадени взаимно с Xpeng, като ще се употребяват съществуващите платформи и технологии на компанията.

Като се възползва от услугите на родния стартъп за основаване на нови коли за Китай, VW съумява да редуцира времето за създаване на моделите си почти на половина. И въпреки че за огромна компания като VW може да е унизително да разчита на такива партньорства, това може да е знак за идни неща.

Въпреки че Volkswagen има по-малко от три % дял на китайския пазар на NEV, той е единствената задгранична марка с изключение на Tesla, която участва в топ 10. Toyota, Honda, General Motors и Nissan, които са в топ 10 по продажби на китайски коли с мотори с вътрешно горене, изостават, когато става въпрос за електрически транспортни средства.

Освен това продажбите на леки коли в Китай доближиха своя връх през 2017 година Производството надалеч изпреварва търсенето, като потенциалът се прави оценка на 40 млн. автомобила, което е съвсем двойно повече от 23,6 млн. продадени единици през предходната година.

Иронията

Едно време задграничните автомобилни производители бяха принудени от китайските разпореждания да си партнират с локални производители на коли. В тези случаи локалните предприятия се учеха да създават от наследените задгранични производители на коли.

В резултат на това може да се окаже, че същите тези задгранични производители на коли би трябвало да се обединят и да си сътрудничат с китайски започващи предприятия, с цел да останат настоящи в конкуренцията за електрически транспортни средства.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР