Откакто Израел отприщи бруталната си бомбардировка в Газа на 7

...
Откакто Израел отприщи бруталната си бомбардировка в Газа на 7
Коментари Харесай

Кои са израелските заселници и защо живеят на палестински земи?

Откакто Израел отприщи бруталната си бомбардировка в Газа на 7 октомври след смъртоносна офанзива на Хамас, заселническите офанзиви против палестинците в окупирания Западен бряг и Източен Йерусалим са се нараснали повече от два пъти от приблизително три до осем случая дневно, според ООН.

Скокът в нападенията на заселници принуди стотици палестинци да изоставен домовете си през последните три седмици на фона на израелската бомбардировка над Газа, която умъртви повече от 9500 души.

Продължавайте да четете

лист с 4 продукта Палестинци, убити, до момента в който израелски заселници нападат село на Западния бряг Израелски заселници сътвориха нов противозаконен пост на палестинска земя Израелски заселници щурмуват комплекса на джамията Ал-Акса на петия ден от Сукот < /h3> Палестинец, погубен при офанзива на израелски заселници против град на Западния бряг завършек на списъка

И по този начин, кои са заселниците и къде живеят?

Кои са заселниците?

Заселниците са израелски жители, които живеят на частна палестинска земя в окупирания Западен бряг и Източен Йерусалим. По-голямата част от селищата са издигнати напълно или отчасти върху частна палестинска земя.

Повече от 700 000 заселници – 10 % от близо 7-милионното население на Израел – в този момент живеят в 150 селища и 128 аванпоста, осеяли окупирания Западен бряг и Източен Йерусалим.

Селището е позволено от израелското държавно управление, до момента в който аванпостът е издигнат без позволение от държавното управление. Предните постове могат да варират от дребна колиба от няколко души до общественост от до 400 души.

Някои от заселниците се реалокират в окупираните територии по религиозни аргументи, до момента в който други са привлечени от релативно по-ниските разноски за живот и финансовите тласъци, предлагани от държавното управление. Ултраортодоксалните евреи съставляват една трета от всички заселници.

По-голямата част от израелските евреи, които живеят на Западния бряг, споделят, че построяването на селища усъвършенства сигурността на страната, съгласно изследователския център Pew. Аргументът е, че селищата работят като буфер за националната сигурност на Израел, защото лимитират придвижването на палестинците и подкопават жизнеспособността на палестинската страна. Някои от израелската левица обаче настояват, че разширението на селищата вреди на решението за две страни и по този метод на личните вероятности на Израел за мир.

Кога са издигнати първите селища?

Израел стартира да строи селища незабавно след завладяването на Западния бряг, Източен Йерусалим и Ивицата Газа в Шестдневната война през юни 1967 година

През септември 1967 година блокът Ецион в Хеброн беше първото населено място, издигнато в окупирания Западен бряг. Сега селището е хазаин на 40 000 души.

Кфар Ецион, едно от най-старите селища, приютява към 1000 души, до момента в който най-голямото – Модиин Илит – има към 82 000 заселници, множеството от които ултраортодоксални евреи.

Последователни израелски държавни управления са следвали тази политика, водеща до увеличение на популацията на заселниците в окупираните територии.

Около 40 % от окупираната земя на Западния бряг в този момент се управлява от селища. Тези селища - дружно с голяма мрежа от контролно-пропускателни пунктове за палестинците - дейно разделят палестинските елементи на Западния бряг един от различен, правейки вероятността за бъдеща прилежаща страна съвсем невъзможна, съгласно критиците.

Първото еврейско заселване в Палестина датира от началото на 20 век, когато започнаха да идват евреи, изправени пред необятно публикувана дискриминация, религиозно гонене и погроми в Европа. Тогава Палестина – която към момента беше под английски колониален надзор – беше преобладаващо арабска с малко еврейско малцинство.

Тел Авив, най-големият град в Израел, е издигнат като населено място в предградието на арабския град Яфа през 1909 година

Масовата миграция на евреи в Палестина провокира арабско въстание. Но в последвалото принуждение добре въоръжените ционистки милиции прочистиха етнически 750 000 палестинци през 1948 година Палестинците назовават ​​експулсирането си Накба, което на арабски значи злополука.

Подкрепени ли са заселниците от държавното управление?

Израелското държавно управление открито финансира и построи селища за евреи, които да живеят там.

Израелските управляващи дават на своите заселници на Западния бряг към 20 милиона шекела (5 милиона долара) годишно, с цел да следят, рапортуват и лимитират палестинското строителство в зона C, която е над 60 % от Западния бряг. Парите се употребяват за наемане на инспектори и закупуване на дронове, въздушни изображения, таблети и транспортни средства, наред с други неща.

На 4 април израелските управляващи желаеха да удвоят тази сума в държавния бюджет до 40 милиона шекела (10 милиона долара).

През последните няколко години израелската войска ръководи гореща линия, която назовава War Room C, на която заселниците да се обаждат и да оповестяват за палестинско строителство в зона C.

Няколко израелски закона разрешават на заселниците да завземат палестинска земя:

Израел е оповестил към 26 % от територията на Западния бряг за „ държавна земя “, върху която могат да се строят селища. Израел е употребявал законни средства за експроприиране на палестинска благосъстоятелност за публични потребности, като пътища, селища и паркове.

След подписването на споразуменията от Осло през 1993 година с Организацията за избавление на Палестина (ООП), израелското държавно управление публично спря построяването на нови селища, само че съществуващите продължиха да порастват.

Населението на заселниците на Западния бряг и Източен Йерусалим набъбна от почти 250 000 през 1993 година до съвсем 700 000 през септември тази година.

Но през 2017 година Израел публично разгласи началото на нови селища.

Премиерът Нетаняху – най-дълго управлявалият министър-председател на Израел – поддържа разширението на селищата, откогато за първи път пристигна на власт през 1996 година

Съществуват и израелски „ неправителствени “ организации, които работят за изгонването на палестинците от земята им, употребявайки малки врати в поземлените закони.

Израелските управляващи също по този начин постоянно конфискуват и унищожават палестински парцели, базирайки се на неналичието на издадени от Израел разрешителни за градеж и документи за земя.

Но интернационалните правозащитни групи споделят, че приемането на израелско позволение за градеж е съвсем невероятно.

Не. Всички селища и предни постове се смятат за противозаконни съгласно интернационалните закони, защото нарушават Четвъртата Женевска спогодба, която не разрешава на окупационна мощ да трансферира популацията си в региона, който заема.

Селищата, споделят деятелите, са анклави на израелския суверенитет, които са разпокъсали окупирания Западен бряг и всяка бъдеща палестинска страна ще наподобява като поредност от дребни, несвързани някогашни бантустани в Южна Африка или обитаеми единствено с чернокожи обитаеми места.

Объединените народи ги осъдиха посредством голям брой резолюции и гласувания. През 2016 година в резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации се споделя, че селищата нямат „ правна годност “.

Но Съединени американски щати, най-близкият съдружник на Израел, обезпечава дипломатическо прикритие през годините. Вашингтон поредно употребява правото си на несъгласие в Организация на обединените нации, с цел да отбрани Израел от дипломатическо неодобрение.

Израел позволява и предизвиква заселването. Въпреки че смята аванпостовете за противозаконни съгласно своите закони, Израел през последните години легализира със задна дата няколко аванпоста.

Повече от 9000 заселници се изтеглиха от Газа през 2005 година, когато Израел унищожи селищата като част от проекта за „ отцепване “ на някогашния министър председател Ариел Шарон.

Как Израел резервира контрола над Западния бряг?

Израел построи стена или разграничителна преграда, която се простира на повече от 700 км (435 мили) през Западния бряг, ограничавайки придвижването на повече от 3 милиона палестинци в окупирания Западен бряг и Източен Йерусалим. Но Израел твърди, че стената е от съображения за сигурност.

Палестинските фермери би трябвало да аплайват за разрешителни за достъп до личната си земя. Тези разрешителни би трябвало да се възобновяват неведнъж и могат да бъдат отказани или анулирани без пояснение.

Например, към 270 от всичките 291 хектара, които принадлежат на палестинското село Уади Фукин близо до Витлеем, са избрани като зона C, която е под израелски надзор. Около 60 % от окупирания Западен бряг попада в зона C.

Освен разграничителната стена, над 700 пътни трудности са сложени на Западния бряг, в това число 140 контролно-пропускателни пункта. Около 70 000 палестинци с израелски разрешителни за работа пресичат тези контролно-пропускателни пунктове в ежедневното си пътешестване.

Палестинците не могат да се движат свободно сред окупирания Западен бряг, Източен Йерусалим и Газа и се нуждаят от разрешителни за това.

Правозащитни групи като Human Rights Watch и B’Tselem заключиха, че израелските политики и закони, употребявани за доминиране на палестинския народ, могат да бъдат разказани като „ апартейд “.

 ИНТЕРАКТИВНО Окупирани зони на Западния бряг на Палестина A B C-1694588444

Увеличило ли се е насилието измежду заселниците през последните седмици?

Да. Заселниците са направили повече от 198 офанзиви на Западния бряг, принуждавайки към 1000 палестинци да изоставен домовете си, до момента в който Израел продължава безмилостното си бомбардиране на Газа от 7 октомври.

„ Заселниците са правили закононарушения в окупирания Западен бряг много преди 7 октомври. Сякаш обаче са получили зелена светлина след 7 октомври да правят още закононарушения “, Гасан Даглас, формален наблюдаващ на заселниците от палестинските управляващи интензивност сподели Al Jazeera.

На 28 октомври палестински фермер, събиращ маслини, беше застрелян от заселници в окупирания град Наблус на Западния бряг. „ Сега сме в сезона на маслинова годишна продукция – хората не са съумели да доближат до 60 % от маслиновите дървета в региона на Наблус заради офанзиви на заселници “, сподели Даглас.

Бедуинското село Wadi as-Seeq село в окупирания Западен бряг беше изпразнено от своите 200 поданици на 12 октомври след закани от заселници.

Сегашното принуждение идва, защото предходната година беше маркирано рекордно принуждение от заселници, нарастващо от приблизително три до осем случая дневно, според ООН.

През последните години заселниците все по-често се пробват да се молят в комплекса на джамията Ал-Акса, предизвиквайки опасенията на палестинците, че желаят да посегнат на третото най-свещено място на исляма. Еврейските молебствия не са позволени съгласно „ статуквото “, ръководещо Ал-Акса.

Три дни преди Хамас да извърши смъртоносна офанзива в Израел, заселници нахлуха в комплекса на джамията. През 2021 година израелската полиция нахлу в комплекса на джамията, с цел да улесни влизането на заселници, предизвиквайки гибелен спор.

През февруари крайнодесни заселници вилнеят в град Хувара на Западния бряг, подпалвайки десетки къщи и коли. След насилието израелският министър на финансите Бецалел Смотрих прикани Хувара да бъде „ унищожена “.

Насилието на израелските заселници е разселило повече от 1100 палестинци в окупирания Западен бряг от 2022 година насам, съгласно отчет на Организация на обединените нации, оповестен през септември 2023 година

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР