Откакто е част от Европейския съюз България удвоява ролята си

...
Откакто е част от Европейския съюз България удвоява ролята си
Коментари Харесай

Сближени доходи, повече инвестции

Откакто е част от Европейския съюз България удвоява ролята си във вътрешната търговия на общността и доближава най-високата си точка на доближаване. В същото време страните от Европейски Съюз са в основата на притока на непознати капитали към България, в това число и след пандемията.

Това са някои от главните заключения в специфичния отчет на Института за пазарна стопанска система (ИПИ), който преглежда в дълбочина присъединяване на България в единния пазар на Европейски Съюз. Той е направен във връзка 30 година от основаването на единния пазар на Европейски Съюз и 20 година от присъединението на главната група страни от Централна и Източна Европа.

Износът на артикули от България в границите на единния пазар на Европейски Съюз доближава 31 милиарда евро през 2022 година Делът на страната във вътрешната търговия на Европейски Съюз се усилва от 0.34% през 2006 година до 0.73% през 2022 г.

Към 2022 година директните задгранични вложения в България от страните от Европейски Съюз възлизат на 40 милиарда лева, като това са близо 75% от всички непознати капитали в страната.

Фактическото самостоятелно ползване на човек от популацията в България, изразено в стандарти на покупателна дарба, се усилва от 35% от междинните равнища за Европейски Съюз преди присъединяване на страната в единния пазар до 69% през 2022 година, демонстрират още данните от отчета на института.

" Въпреки големия политически фокус върху фискалните прехвърляния в границите на Европейски Съюз и помощите към новите страни членки, можем да твърдим, че присъединяване в единния пазар и гарантирането на четирите свободи е фундаменталната основа за икономическия напредък и изпреварващото развиване на страните от ЦИЕ ", показват създателите на отчета.

Подчертават, че присъединението към Европейски Съюз и присъединяване в единния пазар означаваше отпадане на голям брой спънки пред търговията, вложенията и подвижността за страните от Централна и Източна Европа и на процедура уголемение на икономическата независимост и поддръжка за конкурентоспособността в новите страни членки все още на присъединение.

Сближени приходи, повече инвестции - отчет демонстрира изгодите на България от ЕС© ИПИ

Единният европейски пазар, основан на 1 януари 1993 година, подсигурява свободното придвижване на артикули, услуги, хора и капитали в Европейски Съюз. Той означи своята 30-та годишнина през 2023 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР