Откакто бойците на Хамас извършиха най-смъртоносната атака срещу Израел от

...
Откакто бойците на Хамас извършиха най-смъртоносната атака срещу Израел от
Коментари Харесай

Сенчестият лидер на Хамас в Газа е начело в списъка с убити на Израел след смъртоносната атака миналия месец

Откакто бойците на Хамас направиха най-смъртоносната офанзива против Израел от десетилетия, израелските публични лица дадоха обещание да смаже палестинската въоръжена формация и нейния мистериозен водач в Газа

От BASSEM MROUE Associated Press и MELANIE LIDMAN Associated Press 22 ноември 2023 година, 17:16

Мозъкът на офанзивата на Хамас против Израел, която провокира най-лошото израелско-палестинско клане от генерации, е загадка фигура, от която се опасяват и от двете страни на бойните линии.

В Газа не фигурата е по-голяма при определянето на бъдещата траектория на войната от Yehya Sinwar. Обсебен, порядъчен и деспот, той е висшият водач на Хамас в палестинската територия, рядко срещан деец войник, научил свободно иврит през годините в израелските затвори и деликатно изучавал врага си.

Израелски публични лица се заклеха да го убият и да смажат въоръжената формация, която ръководи Газа от 2007 година насам. Но седем седмици след началото на войната 61-годишният Синвар остава жив, укрива се и е отпред на бойците на Хамас до момента в който се бият с израелските сили. Той също по този начин управлява договарянията на групата за ориста на близо 240 заложници, които екстремистите заловиха по време на офанзивата на 7 октомври., политическата орис на Sinwar в този момент може да зависи от това по какъв начин ще завърши войната и дали палестинците считат, че са спечелили нещо от големите си загуби.

Ако той успее да завоюва освобождението на всички палестинци пандизчии и повдигането на 16-годишната обсада на Газа, хората ще почувстват, че са получили нещо, сподели Хани ал-Масри, деец палестински анализатор. В противоположен случай „ това ще бъде огромен проблем " персонално за Sinwar, „ тъй като хората ще кажат, че е имало заличаване, а ние не сме получили нищо в подмяна. "

Sinwar беше в положение да претендира за явна политическа победа – въпреки и с голяма цена на живота на палестинците – с оповестяването в сряда на проекти за краткотрайно преустановяване на огъня и замяна на заложници против пандизчии сред Хамас и Израел.

< p class= " Ekqk nlgH yuUa lqtk TjIX aGjv " > Размяната, която трябваше да стартира в четвъртък, беше отсрочена най-малко до петък. Израел не предложи неотложно пояснение за забавянето.

Смята се, че жилавият, сивокос Sinwar е проектирал изненадващата офанзива на 7 октомври в Южен Израел, дружно с още по-сенчестият Мохамед Дейф, началник на въоръженото крило на Хамас.

Атаката хвана военните и разследващите служби на Израел неподготвени и разруши имиджа на израелската непобедимост, т.к. екстремисти убиха към 1200 души, най-вече цивилни, в подиуми на свирепост.

Хамас съобщи, че е почнал офанзивата като възмездие за увеличаващите се израелски грабежи против палестинците и продължаващата окупация на Западния бряг и блокадата на Газа – и да изтласка палестинската идея назад в международния дневен ред.

Това, което донесе, беше опустошително израелско възмездие, убивайки хиляди и изравнявайки масиви на Газа.

За израелците Синвар е кошмарна фигура. Главният представител на израелската войска, контраадмирал Даниел Хагари, го назова палач, „ който потвърди на целия свят, че Хамас е по-лош от ISIS “, имайки поради групировката „ Ислямска страна “.

Сред сътрудниците си палестинци някои почитат Синвар за това, че се опълчиха на Израел и за това, че останаха в бедната Газа, за разлика от други водачи на Хамас, които живеят по-комфортно в чужбина.

Но той също се опасява надълбоко поради желязната си хватка в Газа, където публичното противоречие е потиснато.

За разлика от удобните за медиите персони, култивирани от част от политическото управление на Хамас, Sinwar не се стреми да построи обществен имидж. Той е прочут като „ Касапина на Хан Юнис “ поради бруталния си метод към палестинците, обвинени в съдействие с Израел.

Синвар е роден през 1962 година в емигрант Хан Юнис в Газа лагер в семейство, което беше измежду хилядите палестинци, прогонени от настоящия град Ашкелон по време на войната от 1948 година към основаването на Израел.

Той беше ранен член на Хамас, който се появи от палестинския клон на Мюсюлманските братя през 1987 година, когато крайбрежният анклав беше под израелска военна окупация.

Sinwar убеди създателя на групата, шейх Ахмед Ясин, че с цел да успее като съпротивителна организация, Хамас би трябвало да бъде прочистен от шпиони за Израел. Те основават част за сигурност, известна тогава като Majd, която Sinwar управлява.

Арестуван от Израел в края на 80-те години, той призна по време на разпит, че е умъртвил 12 обвинени сътрудници. В последна сметка той беше наказан на четири доживотни пандиза за закононарушения, включващи отвличането и убийството на двама израелски бойци. Агенцията за сигурност Shin Bet, която персонално разпита Синвар, си спомни признанието, което го направи най-голямо усещане: Синвар описа, че е принудил човек да погребе личния си брат жив, тъй като е бил обвинен, че работи за Израел.

„ Очите му бяха цялостни с благополучие, когато ни описа тази история ", сподели Коуби.

Но за другите пандизчии Синвар беше харизматичен, разговорлив и остроумен, отворен за арестувани от всички политически фракции.

Той стана водач на стотиците затворени членове на Хамас. Той провежда стачки за възстановяване на изискванията. Той научи иврит и изучи израелското общество.

„ Да бъде водач в пандиза му даде опит в договарянията и разговора и той разбра манталитета на врага и по какъв начин да повлияе върху него “, сподели Ануар Ясин, ливански жител, който прекара към 17 години в израелски затвори, огромна част от времето със Синвар.

Ясин означи по какъв начин Синвар постоянно се лекува го почитам, макар че принадлежи към Ливанската комунистическа партия, чиито всемирски правила са в спор с идеологията на Хамас. след лекуване в болница в Тел Авив.

Премиерът Бенямин Нетаняху го освободи през 2011 година дружно с към 1000 други пандизчии в подмяна на Гилад Шалит, израелски боец, покорен от Хамас в трансгранична офанзива. Нетаняху беше остро подложен на критика за освобождението на десетки пандизчии, държани за присъединяване в смъртоносни офанзиви.

Обратно в Газа, Sinwar тясно координира сред политическото управление на Хамас и неговото военно крило, бригадите Касъм. Той също по този начин си сътвори известност на безсърдечен човек. Смята се, че той стои зад невижданото ликвидиране през 2016 година на различен върховен пълководец на Хамас, Махмуд Ищеви, във вътрешна битка за власт.

През 2017 година той беше определен за началник от политическото бюро на Хамас в Газа. Синвар работи с водача на Хамас в заточение Исмаил Хания, с цел да пренасочи групата към Иран и неговите съдружници, в това число ливанската Хизбула. Той също по този начин се концентрира върху построяването на военната мощност на Хамас.

За Хамас оцеляването във войната под каквато и да е форма би се противопоставило на Израел и би предложило самобитна победа. Самият Синвар може и да не оцелее.

" Сигурен съм, че в последна сметка ще го убием ", сподели Коуби. " Но да унищожим идеологията, която той насади, това не е по този начин елементарно. ”

Водещи истории

ABC вести онлайн

24/7 отразяване на изключителни вести и събития онлайн

Правила за дискретност на мрежата на ABC NewsВашите права за дискретност на щата Съединени американски щати Политика за дискретност онлайн на децата Реклами, основани на интересиВсичко за Nielsen MeasurementУсловия за използванеНе продавайте и не споделяйте моята персонална информацияСвържете се с нас © 2023ABC News
Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР