Откъде идва думата шафрантия? От шафран. Но кой шафран точно?

...
Откъде идва думата шафрантия? От шафран. Но кой шафран точно?
Коментари Харесай

Откъде идва думата шафрантия?

Откъде идва думата шафрантия ? От шафран . Но кой шафран тъкмо? Ето, това е забавното.
 
Една от теориите е, че думата шафрантия изискуем косвено на Михай Шафран - маджарски бежанец от епохата преди Освобождението , който бяга след унгарската гражданска война от 1848-1849 година и се заселва в Шумен . Той свирел на цигулка и флейта. И през 1881 основал първия български оркестър, формиран от учители, занаятчии и търговци.


 
Според една от теориите Михай Шафран бил сложил в Шумен театрална режисура, в която взели участие за първи път дами, тъй като преди този момент всички функции в театъра се изпълнявали от мъже. Това възмутило шуменската общност и дамите с непочтено държание били наречени шафрантии. Да ни простите, само че това е сериозна нелепост, макар цялото ни почитание към Шумен и неговите потомци.

 
Първо, Михай Шафран е бил музикален модернист. И да се свърже името му с дами в театъра е неуместно. Значи, няма да се свързва с музиката, в която е пионер, няма да се върже с това, че трансформира културния живот на Шумен , а след това и на Одрин , а ще се свърже с нещо толкоз обикновено. Би трябвало шафрановците да са музикантите, неговите почитатели.

 Жените с по-малко полови сътрудници са по-щастливи в брака, считат от американския християнски Институт за фамилни проучвания Защо назовават дамите с непочтено държание шафрантии?ThinkStock/Getty Images-->

Пък и дами по театралните подиуми има от 1700 година . И това отдавана не е минавало за непочтено, нито в Европа , нито в Русия . Ето по какъв начин шуменската общност, която се интересувала от спектакъл, надали имала неприятно мнение, даже в действителност на сцената да са се качили дами актриси. Така че тази доктрина малко куца.
 
Втората доктрина е обвързвана с името на някой си мосю Шафран , който имал кабаре в София , в края на по-миналия век, и работещите там девойки имали леко държание. Софиянци наричали леките дами шафрантии.

Малко по-солидна доктрина. Французин с кабаре , връзва се. Кой тъкмо е този господин Шафран . Данни за него няма. Той е градска легенда, която интернет преповтаря, като историческа истина. Как му е първото име, къде се е намирало кабарето му, има ли непокътнати плакати? Обаче има нещо доста по-важно.

 секс жена долни дрехи Защо назовават дамите с непочтено държание шафрантии?ThinkStock/Getty Images

Шафранът е фалшификация, която се добива от шафрановите минзухари, само че също по този начин е и оцветител. Знаете това. Оцветява в жълто. Дори един от жълтите нюанси носи името шафран.

 
Внимание! От 1400-та година в Европа редица страни одобряват закон, съгласно който проститутките би трябвало да носят опознавателен белег. Той не се съблюдава навсякъде, само че във Виена , Севиля , Венеция и по множеството средиземноморски европейски пристанища проститутките носят подобен белег. И той е забрадка или шал в жълт цвят. Жълтият шал е бил белег на проститутката. Сега познайте с какво се оцветявал този жълт шал. С шафран. Шафрановата багра е означавала платена обич.

 Защо назовават дамите с непочтено държание шафрантии? Защо назовават дамите с непочтено държание шафрантии?iStock/Getty

Така че въпросният мосю Шафран и неговите леки девойки, в случай че въобще са съществували, е бил най-обикновен сводник, който евентуално е получил прякора си от шафрановия шал, а не той да го е кръстил.
 
Ето по какъв начин шафрантията, т.е. пристанищната продажница е дамата с жълтия шал. Оттам всяка лековата дама се назовава по този начин, даже да не е професионалистка. Сбогом незнайни французино Шафран . Извинявайте, господин Михай . Шафрантията значи чисто и просто продажница.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР