Отиващият си председател на КЕВР Иван Иванов оцени като недопустимо

...
Отиващият си председател на КЕВР Иван Иванов оцени като недопустимо
Коментари Харесай

Шефът на КЕВР: Не искам да работя с новото правителство, нямам му доверие |

Отиващият си ръководител на КЕВР Иван Иванов оцени като неприемливо 12-годишното закъснение на газовата връзка с Гърция. Това е пречката сега България да не получава по-евтин газ от съветския.

, тъй като му няма доверие. Той очаквал да бъде заменен най-късно до началото на февруари.

В началото на годината Иванов беше нападнат от премиера Кирил Петков, който упрекна Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) във взимане на преднамерени решения за повишение на цената на газа.

В изявлението Иван Иванов разкрива, че като длъжностен министър на финансите Асен Василев е изискал от ръководителя на самостоятелната КЕВР да понижи цената на газа с 20 на 100.

Той обясни, че България има контракт за импорт на по-евтин газ от Азербайджан, само че не може да го достави, а повода за това е непостроеният интерконектор с Гърция. Според него " е имало кръгове в България “, които са били заинтригувани да се забави построяването на интерконектора с Гърция, по който да се доставя по-евтин азерски газ.

„ Забавянето на интерконектора облагодетелства външен снабдител „ Газпром износ “, а зад този снабдител и проектите за развиване на газопреносната мрежа към Сърбия и Унгария несъмнено е желанието на Русия, по чисто геополитически аргументи, да продължава да е преобладаваща като външен снабдител на природен газ “, сподели Иванов.

Пред Свободна Европа Иван Иванов сподели, че строителят на интерконектора не е внесъл документи за узаконяване на газопровода в КЕВР.

" Което автоматизирано значи, че не може на 1 юли този газопровод да влезе в употреба ", сподели Иванов.

Председателят на КЕВР сподели още, че мораториумът върху цената на тока е противозаконен и не може да се направи прогноза за повишаването му след отпадането на рестриктивните мерки.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР