Отиването на нови предсрочни парламентарни избори заедно с европейските през

...
Отиването на нови предсрочни парламентарни избори заедно с европейските през
Коментари Харесай

Лина Бориславова: Протягаме ръка към ГЕРБ и предлагаме нов меморандум

Отиването на нови предварителни парламентарни избори дружно с европейските през лятото е неуместно. След изборите проблемите още веднъж ще седят на масата - регулаторите и правосъдната система няма да изчезнат от единствено себе си. Протягаме ръка към ГЕРБ и в случай че на сътрудниците не им харесва, сме склонни да има различен документ, да има преговорни групи и да седнем и да приказваме, тъй като ротацията наближава.  Toва съобщи пред БТВ Лена Бориславова, член на изпълнителния съвет на ПП-ДБ, за отхвърления от страна на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи меморандум за ротацията.

Припомняме, че и през вчерашния ден в изключително изказване вицепремиерът и външен министър Мария Габриел разгласи отхвърли си да подпише меморандума, който оферират от парламентарната група на ПП-ДБ за ротацията в кабинета през март. 

Тя изясни, че ПП-ДБ не са поставяли ултиматум на ГЕРБ-СДС, а са ги поканили на диалог с съответна преговорна рамка.

Първият проблем е какво вършим с регулаторите - тези органи, които дефинират цената на тока, парното, водата, по какъв начин се ръководят публичните поръчки. Регулаторите са огромна задача, от която не можем да избягаме, а да намерим формула, по която да се реши казусът, уточни Бориславова.

Вторият проблем е във връзка с зависимостите в правосъдната система и цялото общество е потресено в последните месеци. Не можем да продължим взаимното ръководство, в случай че не можем да решим тези два казуса, посочи Лена Бориславова. 

Тя желае да види каква е визията на ГЕРБ за регулаторите и желаят ли да влязат политически лица в тях.

Бориславова уточни, че има два огромни казуса, които би трябвало да бъдат решени – избирането на шефовете на регулатори, както и проблемите в правосъдната система.

„ Искам да чуя каква е тяхната визия за регулаторите. Дали желаят плаващи болшинства, дали в регулаторите би трябвало да влязат подвластни политически лица, както стана с Конституционен съд, дали стоят зад концепцията си делението да бъде една трета за Движение за права и свободи и след това една трета за ГЕРБ “, уточни Бориславова. 

„ Виждаме по какъв начин работят тези регулатори. Пепи Еврото и Марто Нотариуса са еманация на този развой – регулаторите са избирани с вътрешнопартийни ангажименти в едни кабинети. Този развой не може да продължава по този метод “, добави още тя. 

Бориславова е безапелационна, че от „ Продължаваме промяната “ не слагат ултиматум, а канят на договаряния за механизъм, за който упорстват месеци наред. 

На въпрос какво мисли за срещата сред Спас Русев и Кирил Петков, Бориславова отговори по този начин: " Тази среща не е направена в Банкя, не е в загадка стаичка, а е на публично място, където всеки може да мине и да чуе защо си приказват. Мога да ви уверя, че няма да одобряваме номинации на Спас Русев за медийните регулатори, а ще търсим най-хубавите фрагменти, които се употребяват с публично доверие. "

Бориславова добави, че регулаторите би трябвало да бъдат изрично самостоятелни.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР