Отиде си третият поред патриарх на България – Неофит. Той

...
Отиде си третият поред патриарх на България – Неофит. Той
Коментари Харесай

Какво следва за БПЦ след кончината на Патриарх Неофит?

Отиде си третият подред патриарх на България – Неофит. Той умря на 78-годишна възраст от многоорганна непълнота. Тъжната новина разгласи Западно-и Средноевропейският митрополит Антоний. Предстои да се проведе извънредно заседание на Светия синод. На него би трябвало да бъде решено кой ще управлява Българската православна църква и овдовялата Софийска епархия, както и по кое време ще бъде опелото на патриарх Неофит.

Подробностите - от Тоня Стоянович във видеото.
Бог да елементарни Негово Светейшество, нашият Отец Неофит – митрополит Софийски и патриарх Български. Посланието на духовенството към храма е това, което в мъдростта си Светият синод ще насочи – към целия български народ, към сестрите православни църкви, към политиците в България и към целия свят. Но най-много към народа Божий. Ние се молим за душата на Негово Светейшество. И, даже да кажа малко по-смело – надяваме се, че и той се моли за нас.
ставрофорен иконом Николай Георгиев, ръководител на църковното настоятелство на храм „ Св. Неделя “

Днес от 14 часа в Синодната палата се привиква изключително съвещание на Св. Синод на БПЦ-БП във връзка кончината на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. По време на съвещанието, според Устава на БПЦ-БП, ще бъдат взети решенията по отношение на организирането на поклонението, Опелото и погребението на приснопаметния патриарх Неофит, оповестиха от Светия синод.

Тленните остатъци на Патриарх Неофит ще бъдат положени през днешния ден за поклонение в църквата " Света Марина " в София. Това заяви Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, представен от Българска национална телевизия.

 

Функциите на Неофит през последните месеци изпълняваше Великотърновският митрополит Григорий. 

Съгласно устава на Българската православна църква - при овдовяване на Светия престол Старшият митрополит ръководи временно Светия Синод. Той трябва да уведоми поместните православни църкви, президента, председателя на НС и министър-председателя. До седмица след гибелта на патриарха би трябвало да бъде определен наместник-председател на Светия синод. След това може да стартира организацията по избирането на нов патриарх.

Изборът би трябвало да се организира до  4  месеца след кончината - т.е., до юли тази година Българската православна черква би трябвало да има нов патриарх. Светият синод дефинира датата за привикване на Патриаршеския изборен църковен събор. Седем дни преди съвещанието с тайно гласуване и болшинство от две трети от членовете Светият синод избира трима епархийски митрополити – претенденти за патриаршеския трон.

На тази позиция би трябвало да бъде човек на поне  50 -годишна възраст, който е настоящ митрополит и е управлявал епархия в продължение на поне  5  години. От него се чака да има „ верни мисли върху православната религия “ и да съблюдава тъкмо църковния ред.

 

Обобщение по тематиката за кончината на Патриарх Неофит вижте във видеото:

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР