Отиде си композиторът Константин Драгнев, когото всички музиканти наричаха Графа

...
Отиде си композиторът Константин Драгнев, когото всички музиканти наричаха Графа
Коментари Харесай

Отиде си Графа на българската естрада

Отиде си композиторът Константин Драгнев, който всички музиканти назоваха Графа на българската сцена. Драгнев е умрял на 86-годишна възраст в събота.

Той е роден на 5 май 1931 година, приключва музикалната академия с тромбон през 1955 година Свири в „ Джаза на младите “ (1949-55 г.), оркестър „ Оптимистите “ (1955-61 г.) и оркестър „ София) (1961-68 г.). Между 1968 и 1985 г, е основен редактор и заместник-директор на музикалния колос „ Балкантон “. През това време негов шеф е композиторът Александър Йосифов, който умря преди година. Двамата са креативен тандем в стотици песни, изпълнени от най-ярките звезди в естрадата.

Драгнев основава новото студио на „ Балкантон “ през 1976 година и инициира началото на ФСБ, като назначава във компанията Румен Бояджиев, Константин Цеков и Александър Бахаров. Главен секретар на Съюза на българските композитори (1985-89 г.). Председател на Управителния съвет ба „ Музикаутор “ от неговото учредяване (1994-97 г.) и заместител – ръководител (1997 – 2001 г.).

Основната креативна активност на Константин Драгнев е обвързвана с аранжимента: повече от 1000 песни, оркестрации на телевизионни мюзикали, балетни сюити, мюзикали, кино музика и други Като ценител на остарялата градска ария, той е измежду основателите на фестивала „ Златен кестен “ в Петрич и обработва и продукциите на остарели шлагери. Синът му Асен Драгнев също е прочут композитор и аранжор, музикант в групите „ Спринт “. „ Импулс “, „ Аплас “, „ Кози рог “ и други.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР