Отхвърлиха предложението за 5-годишна валидност на документите на водачи над

...
Отхвърлиха предложението за 5-годишна валидност на документите на водачи над
Коментари Харесай

ЕП прие на първо четене: Шофьорските книжки в ЕС да важат 15 години

Отхвърлиха предлагането за 5-годишна годност на документите на водачи над 70 години
Правилата подкрепени от нежно болшинство

Шофьорските книжки за водачи на коли и мотори да важат 15 години, а за притежателите на категории за ръководство на камиони и рейсове - документите да са годни 5 години. Така те ще вървят 3 пъти по-често на медицински прегледи от сътрудниците си фенове. В същото време поради дефицита на професионални водачи и младежи на 18 години ще могат да получават брошура, с която да карат камион или рейс до 16 пасажери. Подобно право ще получават даже и 17-годишни, само че единствено в случай че са придружавани от професионален водач.

Три пакета от правила, свързани с единната шофьорска брошура за страните от Европейски Съюз, бяха признати през вчерашния ден на първо четене в Европарламента. Подкрепено бе въвеждането на цифрова шофьорска брошура, налична на мобилен телефон. Само преди месец евродепутатите гласоподаваха и листата с тежки нарушавания, за които лидерът остава без брошура за територията на Европейски Съюз. Сред тях са шофирането с алкохол и дрога, със скорост над 50 км/ч от позволената и други

Мнозинството отхвърли предлагането книжките на хората над 70-годишна възраст да важат единствено 5 години. Според депутатите това условие е дискриминационно и основава спънки за пенсионерите. Не бяха признати и част от по-строгите условия към водачите със стаж до 2 години, за тях единствено ще има по-строги санкции за алкохол и дрога или при рисково шофиране.

Гласуването мина с нежно болшинство - 339 гласа “за ”, 240 “против ” и 37 “въздържал се ”. Второто четене ще бъде най-рано наесен от новия състав на Европарламента и не се знае кои от разпоредбите тогава ще получат поддръжка. С окончателното приемане на нормите, на страните членки ще се даде период от 1-2 години, в които да трансформират националните закони. Най-вероятно единна шофьорска брошура за целия Европейски Съюз ще има към 2027 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР