Отговорността в случая не е на МВР или на ДАНС,

...
Отговорността в случая не е на МВР или на ДАНС,
Коментари Харесай

Сотир Цацаров: Прокуратурата в Пазарджик е отговорна за изтеклите документи на ДАНС, открити в жилището на кмета на Септември

Отговорността в тази ситуация не е на Министерство на вътрешните работи или на ДАНС, а на Районна прокуратура Пазарджик. Това сподели основният прокурор Сотир Цацаров пред медиите във връзка откритите документи на ДАНС при претършуване в жилището на кмета на Септември Марин Рачев, който е упрекнат за подписване на неизгодна договорка и умишлена занемареност.

По мотив теча на документи Сотир Цацаров, ръководителят на ДАНС Димитър Георгиев и вътрешният министър Валентин Радев бяха изслушани от депутати на взаимно съвещание на вътрешна комисия и комисията за надзор над службите.

Цацаров изясни, че с негова заповед комисия е направила инспекция, която е открила, че четирите документа имат “обща пресечна точка”, която е Районна прокуратура Пазарджик. Нейният началник Георги Кацаров е поел отговорността и е подал оставка, която е била призната от Висш съдебен съвет, изясни Цацаров.

Не може да бъде открито кое е лицето осъществило копирането на документите, входирани в администрацията на районната прокуратура, добави основният прокурор и сподели, че става дума за документи, които не са секретни.

За депутата от ГЕРБ Димитър Гамишев, който през днешния ден подаде оставка поради инспекция от Национална агенция за приходите за продажба на негова компания, основният прокурор разяснява, че прокуратурата се е самосезирала и ревизира депутата за данъчно закононарушение. Той добави, че в случай че Национална агенция за приходите потвърдят, че има нарушавания, на Гамишев ще му се търси наказателна отговорност. Преди дни Гамишев получи и неоправдателна присъда – две години условно, от Окръжен съд Благоевград за пътен случай със умрял пешеходец.

По случая с изоставените коне в подножието на Осоговската планина, огромна част от които починаха, основният прокурор сподели, че Министерство на вътрешните работи със своята зоополиция е трябвало първа да реагира. И добави, че кюстендилската районна прокуратура води инспекция против притежателя на конете за свирепост към животни, разходване на европейски средства и правомерността на приемането им.

Той изясни, че бъдещата европейска прокуратура няма да се занимава с сходни закононарушения – за възможна корист със средства от европрограми, а единствено с нарушавания на финансовите ползи на общността. Главният прокурор даде образец с трансгранични измами с Данък добавена стойност за над 10 млн. евро.

За залятата с киселина жена в София, основният прокурор Сотир Цацаров сподели, че най-вероятно претекстът е персонален и че Министерство на вътрешните работи има съответни данни по връзки на възможния причинител, които следва да се потвърдят.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР