Отговорно заявявам, че няма миграционен натиск към България. Нашите центрове

...
Отговорно заявявам, че няма миграционен натиск към България. Нашите центрове
Коментари Харесай

Мариана Тошева: Отговорно заявявам, че няма миграционен натиск към България

Отговорно декларирам, че няма миграционен напън към България. Нашите центрове са заети на 43%, където хората престояват сред 3 и 6 месеца, а на тези, които имат правосъдна процедура и апелират решенията на Държавната организация за бежанците, могат да останат в центърът до 1 година. За това ние имаме една непрекъсната запълненост от 30-40%. Това коментира пред публицисти Мариана Тошева, председателят на Агенцията за бежанците, предава Sofia24.bg .

По думите й оттук насетне обаче плануват по-засилено полицейко наличие на центърът за бежанци в " Овча купел " в София, както и на останалите на Държавна организация за бежанците, особено в София и Харманли: " Поетапно извеждане на хора към другите центрове също. В другите ни два центъра няма директно жилищни здания, те са в малко по периферни региони на София и до в този момент не сме имали недоволства от жители. 

Засега преместихме 30 лица в други наши центрове. Днес сутринта беше изведена другата група в различен наш център и желаеме този център особено високото крило да бъде затворено, защото там има потребност от главен ремонт. Идеята, която следваме още от 2022 година е центровете за настаняване за деца, търсещи протекция, с потенциал не повече от 500 индивида и в случай че е допустимо да има не повече от 300 индивида, тъй като анализът демонстрира, че по този метод контролът е най-хубав. Дори и да възникне нещо още веднъж на някаква битова основа или някаква препирня, доста по-лесно се овладява обстановката в самия център, тъй че тя да не ескалира както за самите настанени, по този начин и за хората, които живеят към нашите цетрове ", изясни Тошва.

Тя добави, че сега има 413 индивида общо, от които 128 са деца - това са непридружени малолетни, които са настанени в построената сигурна зона, която с изключение на защита има и допълнителна охрана на самата зона (пропускателен режим).

На въпрос на " Фокус " дали е изменен профилът на хората, които обитават в тези центрове, каквито изказвания има, Тошева отговори: " Да, той като цяло профила и на миграционния напън е изменен в цяла Европа след така наречен Сирийска рецесия 2013-2015 година, тъй като България беше от първите страни, още 2013 година, август, когато пристигнаха при нас. Повечето са сами мъже, само че би трябвало да си даваме сметка, че това са хора главно от Сирия и от Афганистан. Обикновено мъжете устоят на тези преходи и на този дълъг път.

Тошева посочи, че хората, които са настанени в центровете на държавната организация са легално пребиваващи, търсещи протекция деца, които са минали два пъти скрининг, открити са и имат краткотрайни документи.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР