Отговорите на тези въпроси формулира евродепутатът от Групата на Прогресивния

...
Отговорите на тези въпроси формулира евродепутатът от Групата на Прогресивния
Коментари Харесай

Цветелина Пенкова: Повишаването на енергийната ефективност води до двойно по- ниски сметки за отопление

Отговорите на тези въпроси формулира евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова на проведената от Сергей Станишев и Групата на социалистите и демократите конференция „ Да понижим сметките- енергийната беднотия и цените “. Събитието е в границите на паневропейската акция „ Да понижим сметките “.

 

„ Повишаването на енергийната успеваемост на сградния фонд е дълготрайна  мярка в битката против енергийната беднотия и води до двойно по – ниски сметки за отопление “, посочи Цветелина Пенкова. Тя посочи, че  директивата за енергийни характерности на постройките ще влезе в действие през 2024 година, като приоритет ще бъдат реновации на 15% от постройките, които са с най- ниска енергийна успеваемост във всяка страна членка. „ Поставя  фокус върху уязвимите семейства, които ще разчитат на безплатни средства, средства от Плановете за възобновяване и резистентност, кохезионните фондове и държавно съфинансиране. За всички останали европейски жители създаваме благоприятни условия за спомагателни финансови схеми и тласъци посредством включване на финансовия частен бранш за даване на нисколихвени заеми, изплащането на които да не надвишава сегашния размер на разноските за отопление “, обясни евродепутатът.

 

Кампанията „ Да понижим сметките ” на Групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал предлага съответни решения с фокус върху финансовото подкрепяне за европейските жители и дребните и междинни предприятия, потребността от повишение на приходите и сериозната нужда от промени в ценообразуването на електрическата енергия. Това са 15 основни оферти, част от които са: 

 

- временно спиране на връзката сред цените на газа и електрическата енергия, с цел да се облекчат неотложно сметките за електрическа енергия

- увеличение на приходите и почтени минимални работни заплати

 -осигуряване на правото на топъл дом и възбрана за изключване на уязвими консуматори от газовата и електропреносната мрежа.

 

„ За стабилно справяне с високите цени и гарантиране на енергийна сигурност, би трябвало да мислим дълготрайно като разчитаме освен на диверсификация, само че и на развиването на лични запаси в границите на Европейски Съюз – вложения във ВЕИ и нуклеарна енергетика “, заключи евродепутатът Цветелина Пенкова.

 

В конференцията, по самодейност на Сергей Станишев, участваха вицепремиерът по ръководство на европейските средствата Атанас Пеканов, министърът на земеделието Явор Гечев, омбудсманът на Република България Диана Ковачева, ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов, Димитър Ганев от „ Тренд “, специалисти, представители на локалната власт и политици.

 

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР