Отговорите на кандидата за следващ български еврокомисар Илиана Иванова на

...
Отговорите на кандидата за следващ български еврокомисар Илиана Иванова на
Коментари Харесай

Кандидатът за еврокомисар Илиана Иванова получи отлични оценки на изслушването в ЕП

Отговорите на претендента за идващ български еврокомисар Илиана Иванова на взаимното чуване през днешния ден пред две комисии на Европейския парламент в Брюксел бяха отлични. Това съобщи ръководителят на парламентарната комисия по просвета и обучение Забине Ферхайен.

 

Тя дефинира чуването като " чудесно ". Ферхайен означи, че Иванова е дала задълбочени отговори и е посочила доста положителни знания.

 

Председателят на парламентарната комисия по индустрия, проучвания и енергетика Кристан Бушой добави, че прави оценка високо показаните от Иванова самонадеяност, положителни знания и отлични умения за другарство.

 

Изслушването беше извънредно значимо. Нуждаем се от мощен еврокомисар, работихме чудесно с Мария Габриел. Имам доста положителни упования, уверен към, че Иванова ще бъде отличен еврокомисар, добави той.

 

Предварителната оценка от чуването през днешния ден бе избрана при закрити врата, а на следващия ден вечер се планува да бъде обявено окончателното мнение на председателския съвет на Екологичен потенциал. Ако решението бъде позитивно, идната седмица в Страсбург се чака Екологичен потенциал да гласоподава за назначението на Иванова за еврокомисар по нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта до приключването на мандата на Европейската комисия с ръководител Урсула фон дер Лайен идната есен.

 

Изключително съм признателна и щастлива за опцията да обсъдя с евродепутатите провокациите пред науката, проучванията, нововъведенията, образованието, младежта, културата и спорта, съобщи Иванова пред публицисти.

 

Ако бъде определена, ще работя неуморно с всички сили в този къс оставащ мандат да осъществим със наличие и да допринесем оптимално за реализиране на задачите, добави тя.

 

Изслушването на Илиана Иванова продължи три часа. За поста Иванова, която е претендентът на ГЕРБ-СДС, се състезаваше с оферти от ПП-ДБ Даниел Лорер. 

 

Веднага след чуването на съвещание при закрити врата ръководителите на двете парламентарни комисии и представителите на политическите групи ще изготвят своята оценка, се отбелязва в известие на Екологичен потенциал.

 

Тази оценка ще бъде предадена на ръководителя на Екологичен потенциал и на ръководителите на политическите групи. Предвижда се на следващия ден да бъде оповестена заключителната оценка, добавя Българска телеграфна агенция.

В навечерието на днешното чуване Иванова отговори документално на 36 въпроса, свързани с активността на еврокомисаря с посочените отговорности. Тя декларира, че в случай че бъда назначена, ще се стреми към запазването на позицията на Европа като международен водач в региона на науката, научните проучвания и нововъведенията.

 

Ще подсигурявам, че всяко евро от наличния бюджет се употребява допустимо най-ползотворно и с това се предизвикват по-сериозни вложения и промени в региона на научните проучвания и нововъведенията, когато е належащо, и да се продължи сполучливото осъществяване на програмата " Хоризонт Европа ", показва Иванова.

 

Ще съсредоточа напъните си върху това Европейският съюз да застане на челно място в новата софтуерна конкуренция и върху повишението на неговата конкурентоспособност в изискванията на засилена икономическа конкуренция, добавя тя.

Ако бъде назначена, поддръжката за украинските откриватели ще остане на челно място в листата на целите ми, като последвам и черпя ентусиазъм от настоящи начинания, декларира Иванова.

 

Що се отнася до бъдещото възобновяване на Украйна, научните знания, новаторските подходи и новите технологии ще спомогнат за построяването отначало на съвременни транспортни и енергийни инфраструктури и жилища.

 

Ще би трябвало да съживим научноизследователските инфраструктури на Украйна, с цел да може гениите да се употребяват в страната и да способстват за устойчивото бъдеще на Украйна, която се стреми към съдействие в региона на научните проучвания и нововъведенията в стратегически браншове, добавя Иванова. Тя оповестява, че е подготвена да работи за разкриването на посланичество в Киев на програмата " Хоризонт Европа ".

Илиана Иванова е ученик на Френската езикова гимназия " Ромен Ролен " в Стара Загора, магистър по Международни стопански връзки от Икономическия университет във Варна и по Глобално ръководство от Арисонен държавен университет в Аризона, Съединени американски щати. От 2009 до 2012 година тя бе евродепутат от ГЕРБ, а от 2013 година бе назначена за българския представител в Европейската счете палата. Ако бъде утвърдена за еврокомисар, Илиана Иванова ще поеме функционалностите на досегашния български представител в Европейската комисия Мария Габриел, заела поста на вицепремиер, министър на външните работи и ротационен министър-председател.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР