Отговорът на Газпром дали българо-руските газови отношения ще бъдат възстановени

...
Отговорът на Газпром дали българо-руските газови отношения ще бъдат възстановени
Коментари Харесай

Чакаме отговора на Газпром днес

Отговорът на " Газпром " дали българо-руските газови връзки ще бъдат възобновени би трябвало да стане явен през днешния ден. Правителството публично влезе в контакт с компанията в края на предходната седмица, когато енергийният министър Росен Христов разгласи, че чака изясненост " най-късно в понеделник ".

" Ние и в този момент купуваме съветски газ, единствено че през медиатори и плащаме 30% от горната страна. Ако приказваме за финансиране, би трябвало първо Германия да спре да купува съветски газ. Водещите страни в Европа купуват същия газ по тези правила. Ако има наказания на Европейска комисия, до момента водещите стопански системи трябваше да са санкциониране ", разяснява през предходната седмица министърът.

" Казахме им, че сме подготвени да обновим договарянията по контракта и че имаме оферти по редица промени, които биха го оптимизирали ", сподели преди дни Росен Христов.

По калкулации цената на " Газпром " за септември е била 312 лева, а бизнесът и синдикатите желаеха сред 200 и 250 лева За съпоставяне Христов даде цената на танкерите с полутечен газ, подсигурени от кабинета " Петков ". По думите на Росен Христов цената е била с 50% над тази от " Газпром ".

На този декор президентът Румен Радев ще организира среща за опциите за увеличение на количествата газ посредством терминала в Александруполис. В 11:30 часа през днешния ден президентът ще одобри на " Дондуков " 2 представители на управлението на фирмите Gastrade и Copelouzos Group. В диалога ще вземат участие министър-председателят на служебното държавно управление Гълъб Донев, министърът на енергетиката Росен Христов, представители на управленията на " Булгаргаз " и на " Булгартрансгаз ".

Вечерта пред президентството пък ще бъде извършена проява с уредник гражданско придвижване " Боец ". Събитието е обявено като " протест-блокада " с две съществени претенции - оставка на министъра на енергетиката Росен Христов и " гаранции от служебния кабинет, че няма да възобновява доставките и няма да подписва нов контракт за доставка на газ с терористите от " Газпром ".
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР