Отговор на Св. Синод на БПЦ-БП във връзка с постъпило

...
Отговор на Св. Синод на БПЦ-БП във връзка с постъпило
Коментари Харесай

Светият Синод припомни: От 2017 г. на архимандрит Дионисий е забранено свещенослужението

Отговор на Св. Синод на БПЦ-БП по отношение на постъпило писмо, по отношение на обществени прояви на архим. Дионисий (Мишев)
В отговор на писмо на Политическа партия ГЕРБ, вх. № 180/29.03.2021 година, Светият Синод на Българската православна черква – Българска Патриаршия декларира следното: Светата Църква, ръководейки се от повелята на Самия Господ Иисус Христос: „ отдайте, впрочем, кесаревото кесарю, а Божието Богу “ (Мат. 22:21), постоянно се е отнасяла към Българската страна с подобаващото почитание, като е съдействала съгласно силите си за подсилване на нейния институционален престиж, за отбрана на нашата културна и национална еднаквост в изискванията на глобализация и на разнообразни опити за разтрошаване на православните ни полезности и религия. На всяка света Литургия тя се моли за ръководещите, за христоименитото наше войнство, за целия благоверен и христолюбив наш народ. Църквата постоянно се моли „ да бъдат всички едно “ (Йоан. 17:21). Всички ние като пастири разбираме добре, че раздялите в обществото, неговото „ партизиране “ (разделянето му на противоборстващи между тях части), няма да донесе положителни плодове, а единствено злощастие, още по-голямо намаляване и обезверяване. Църквата като Богочовешки организъм, чиято Глава е Сам Господ Иисус Христос, не може и по никакъв метод не трябва да заема партийно-политически позиции. Българската православна черква е духовна майка на целия народ, майка, която страда за целия народ, за цялото ни общество и за всеки негов член поотделно, за нашите сънародници в България, както и за тези, които се намират отвън нейните лимити. Защото „ по кое време страда един член, страдат с него всички членове; по кое време се слави един член, радват се с него всички членове “ (1 Кор. 12:26).
 Българската православна черква бойкотира Всеправославния събор Българската православна черква бойкотира Всеправославния събор
Светият Синод на Българската православна черква изиска отсрочване на идния Велик и Свят Събор на Православната черква на остров Кри...
По поставения от Вас въпрос можем да отговорим следното: От 2017 година по решение на Св. Синод на БПЦ – БП, прот. № 5/17.02.2017 година, цялостен състав, на архимандрит Дионисий (Мишев) е наложена възбрана за осъществяване на свещенодействие (запрещение за свещенослужение – „ аргос “) и е стартирана църковно-наказателна правосъдна процедура за осъществени от него тежки църковно-канонични прегрешения (вкл. кощунствено отношение към светото Причастие, оскърбяване и ругатни против архиереи на БПЦ, завеждане на правосъдни каузи против Българския патриарх и против български архиерей, редовно непокорство към свещената подчиненост на Църквата и др.). Въпреки наложеното му наказване, архимандрит Дионисий (Мишев) продължава от 2017 година до през днешния ден със своите оскърбителен изказвания да демонстрира обществено жестоко и непочтително отношение към Българския патриарх и към Светия Синод, да ругатни в своите политически „ проповеди “ и медийни изяви българските архиереи и да служи по този метод за съблaзън на народа Божи. На няколко пъти Св. Синод разгласява в своя формален уебсайт известия, посредством които се разграничава от политическите позиции на въпросния клирик. Така в известие на Св. Синод от 16.02.2021 година се споделя следното: „ Архимандрит Дионисий (Мишев) не е и не може да бъде изразител на мнения на Българския патриарх и Св. Синод на Българската православна черква – Българска Патриаршия. Всички изявления, дейности и апели на архимандрит Дионисий (Мишев) да се смятат за негово частно мнение, което по никакъв метод не показва позицията на Българската православна черква “ (). Във всичките си публични прояви архимандрит Дионисий (Димитър Бойков Мишев), като всеки български жител, е задължен да съблюдава законите на страната и за всяко свое нарушаване следва да бъде глобен според планувания в закона ред.
Със страдание би трябвало да отбележим, че държанието на въпросния клирик е в цялостно несъгласие с високото звание на православния духовник , който „ не трябва да влиза в крамоли, само че да бъде към всички мирен, поучлив и толерантен “ (2 Тим. 2:24), т.е. би трябвало да бъде образец на обич и миротворство. Това важи в още по-голяма степен за монашеството, което е на първо място чин на смирение и смирение, които той непринудено и умишлено е приел като собствен житейски избор и обет пред Бога и светата Църква.
В дните на Светата и Велика Четиридесетница – време на пост, смирение, нравствен героизъм и молитвено самовглъбяване, призоваваме православните християни да не се поддават на съблазнителното държание на подсъдния клирик, а да се молят на Всемилостивия Бог за неговото вразумление, изправление и избавление.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР