Отглеждат у нас най-скъпата подправка в света, цената е 37

...
Отглеждат у нас най-скъпата подправка в света, цената е 37
Коментари Харесай

Отглеждат у нас най-скъпата подправка в света, цената е 37 000лв. за 1 килограм

Отглеждат у нас най-скъпата фалшификация в света, цената е 37 000лв. за 1 кг. Килограм шафран стигал до 20 000 $. След като Европейският съюз отряза квотите на България за произвеждане на тютюн, именуван по времето на соца „ зеленото злато ” – главен и обичаен занаят за десетки хиляди фамилии в Родопите и Делиормана, нашенските производители изпаднаха в колапс.Покрай световноизвестния вид „ Джебел басма ”,
котиран на интернационалните пазари даже без документ, не едно и две генерации освен оцеляха, само че и съградиха къщи на няколко ката, изучиха деца, внуци и правнуци. В годините на така наречен народна власт обаче изкупните цени започнаха стремглаво да падат – знак, че с тютюна е дотук. А в този момент накъде?! – все едно да накараш един стругар да хване писалката или писателя – шублера.

Българинът обаче е легендарен с ината си,
с помощта на който се измъква и от най-заплетените обстановки, изключително когато ножът опре до кокал. Първопроходчик в едно ново, напълно непознато начинание стана известният предприемач от Кърджали Хасан Тахиров, който има шведски паспорт.
„ От четвърт век насам развъждането на тютюн
няма бъдеще у нас. Много партии, изключително преди избори, залъгваха нашенския селяндур с какъв ли не нов занаят, с цел да изплува на повърхността, само че всичко се оказа един огромен кьорфишек. В Иран ми се отвориха очите за тоя нов занаят. Там видях многолюдни селски фамилии с по 6-7-8 деца, и то в региони, където земята е бедна и неплодородна, като в моя роден край. Но пък имаха много висок витален стандарт, което ме изненада.
Поинтересувах се от кое място човек с 5-6 декара земя
може да има такива солидни приходи и разбрах, че там хората всеобщо се занимават с развъждането на минзухари за шафран “, споделя той.

Шафранът е есенното кокиче с гальовен лилав цвят и може да се срещне на всички места в последните дни преди зимата. Но тук става въпрос не за дивото цвете, а за култивираното растение.
Наричат го „ цветето на парадайса ” и „ подправката на боговете ”,
тъй като е най-скъпата фалшификация в света. От 3000 години шафранът е употребен по паралели и меридиани поради неповторимия си усет при приготвянето на храни и питиета, само че и в козметиката, както и в производството на текстил.

В древността се е употребявал като афродизиак, за лекуване на рани, стомашно-чревни болести, болести на дихателните пътища, даже и при психологични разстройства. През Средновековието се е вярвало, че защищава и лекува от чума.
В антична Индия и Кашмир пък е бил считан за най-скъпия подарък
от боговете. Японски проучвателен институт наскоро потвърди, че дестилат от растението, обработен по специфична технология, е в положение да пребори и рака. Според някои е панацеята на ХХI век, само че времето ще покаже.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР