Отглеждането на дете само по себе си не е никак

...
Отглеждането на дете само по себе си не е никак
Коментари Харесай

10 храни, които не трябва да давате на вашето бебе

Отглеждането на дете единствено по себе си не е по никакъв начин лесна задача, а изобилието от препоръки по какъв начин това да става по допустимо най-хубавия метод, могат да обезсърчат и най-всеотдайната майка.

В помощ на всички тези героини подготвихме лист, включващ общ обзор на 10 храни, които никога не трябва да давате на вашето бебе. Към него добавихме и малко пояснение за какво не би трябвало да го вършиме.

Все отново не претендираме, че с тези 10 продукта изчерпваме листата с рискови за здравето на бебето ви храни, по тази причина ви съветваме постоянно, когато имате съмнение по отношение на бебешкото меню, да се обръщате за съвет към експерт.

1. Мед

Медът има редица потребни качества, само че колкото и необичайно да звучи, той може да се окаже рисков за живота на бебето ви. В него се съдържа характерна бактерия, която може да провокира ботулизъм – рядко, само че рисково заболяване на нервната система. Затова и множеството педиатри поучават родителите да не дават мед на бебето до момента в който не навърши най-малко годинка.

2. Краве и соево мляко

Не замествайте майчината кърма с краве мляко най-малко до първия рожден ден на вашето богатство. Бебешкото коремче усвоява доста мъчно протеините в кравето мляко, настрана в него могат да се съдържат минерали, които да увредят бъбреците на бебето. Същото важи и за соевото мляко.

3. Плодови сокове

Отложете даването на плодови сокове до момента в който вашето бебе не навърши най-малко 6 месеца. Сокът е цялостен със захар и няма питателните качества на целия плод. Плюс това бебешките коремчета могат са де окажат мощно чувствителни към по-киселите фрешове – като портокаловия, да вземем за пример. Затова по-добре плодовете да бъдат поднасяни под формата на пюре или дребни късчета.

 10 храни, които не би трябвало да давате на вашето бебе

4. Захар и сладкиши

Сладкишите са троен проблем за бебетата: защото са цялостни със захар, тя може да промени разрастващите се вкусови рецептори на детето – привикне ли то да яде подсладени храни, ще желае тава и в бъдеще; захарта е притежател само на „ празни калории “, а бебето би трябвало да привикне с храните в естествен тип. Накрая, само че не на последно място – да не забравяме риска от задушаване с дребни сладки и бонбони.

5. Непастьоризирани храни

Някои артикули, като прясното мляко, яйцата, постоянно се оферират непастьоризирани на бебетата. Те обаче съдържат бактерии, които могат да бъдат доста рискови за здравето на бебето ви. За да решите този проблеми, просто пастьоризирайте храната – при процеса нездравословните бактерии умират.

6. Пушено и сушено месо

Пушеното, сушеното, както и месото, приготвено на барбекю съдържат високи равнища на нитрати, които са свързани с покачвания риск от рак. Продукти като бекона и саламите също са с високо наличие на сол, консерванти и скотски мазнини – извънредно несъответствуващи за вашето бебе. Обикновено въвеждането на месото в менюто на бебетата се предлага след 7-месечна възраст. Добре е да започнете с бели меса – пилешко, пуешко, бяла риба, по-късно да преминете към алените.

7. Сурови горски плодове и цитруси

Бебешкото коремче мъчно смила суровите горските плодове – избягвайте ягоди, малини, къпини, боровинки. Цитрусите като портокали, грейпфрути и ананас пък са прекомерно кисели. Това може да докара до обрив, а в допълнение и смутен корем. Въпреки че доматите не спадат към фамилията на цитрусите, те също би трябвало да се оферират с нараснало внимание поради високата си киселинност.

 10 храни, които не би трябвало да давате на вашето бебе

8. Миди, скариди, раци

Не бързайте да въвеждате морските блага в менюто на вашето бебе до момента в който то не навърши най-малко 2 години. Тези храни са мощен и доста рисков алерген, по тази причина подхождайте извънредно деликатно към тях.

9. Яйца

Тъй като яйцата могат провокират мощна алергична реакция при бебетата, педиатрите предлагат приемът на белтъци да стартира откакто бебето е навършило най-малко годинка. Като предписание жълтъците се смятат за по-безвредни, по тази причина техният банкет се позволява от по-рано – 6 месеца. Разбира се, преди да ги поднесете на вашето дете, се уверете, че яйцата са сготвени добре, рохките яйца също могат да причинят здравословни проблеми.

10. Боб, леща, зеле

Тези трудносмилаеми храни могат да провокират газове в още деликатната стомашно-чревна система на бебето. Препоръчва се техният банкет да стартира откакто детето навърши 2, даже 3 годинки.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР