ОТЕЦ МОТЕВ: СРЕД ВСИЧКИ ГЕРОИ НА БЪЛГАРИЯ НАЙ-ВЕЛИКО СТОИ ИМЕТО

...
ОТЕЦ МОТЕВ: СРЕД ВСИЧКИ ГЕРОИ НА БЪЛГАРИЯ НАЙ-ВЕЛИКО СТОИ ИМЕТО
Коментари Харесай

Казанлък се преклони пред саможертвата на Апостола на свободата

ОТЕЦ МОТЕВ: СРЕД ВСИЧКИ ГЕРОИ НА БЪЛГАРИЯ НАЙ-ВЕЛИКО СТОИ ИМЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

С обсипан с цветя бюст-паметник на Васил Левски Казанлък уважи 149 години от гибелта на Апостола на българската независимост.

Сутринта в катедралния храм „ Света Троица ” казанлъшки свещеници отслужихаа панихида в памет на Апостола. Църквата е известна с обстоятелството, че точно там Левски излиза от прикритието си показвайки пред локалните духовници, че той е Йеродякон Игнатий и служи дружно с тях вечерно свещенодействие. В словото си за Дякона отец Петко Мотев, архиерейски наместник на Казанлъшката духовна околия, уточни: „ Сред всички герои на България най-велико стои името на Васил Левски. Вечно свежи и заразяващи остават концепциите на Апостола на свободата. “, означи той и прикани: „ Нека светлата и величава всеотдайност на Апостола ни бъде образец на всички българи да служим за величието на България! “.

След панихидата казанлъшки възпитаници се поклониха пред паметната плоча на Апостола на бул. “23 Пехотен Шипченски полк “, покрай тогавашния дом на Баба Гана, която е приютявала Дякона при визитите му в Казанлък.

Пред бюст-паметника на героя на България историческо слово за героя на България сервира шефът на Литературно-художествен музей „ Чудомир “ Добрина Матова. „ Няма друга персона в нашата история, която да е толкоз чиста и свята. “, означи тя. „ В сърцето на всеки българин постоянно има една парченце на откровена признателност и поклонение пред Левски. “, сподели Добрина Матова. “Неговото духовно завещание е събрало безконечни хрумвания. Левски основава съвършената естетика сред делата, мислите, хората, писаните и неписаните хрумвания, които обобщава неподражаемо в живота. “, напомни тя пред събралото се голям брой.

Кратка литературно-музикална стратегия, в памет на Апостола показаха деца от Клуб „ Млад библиотекар “ към Народно читалище „ Алеко Константинов “, село Ясеново и Държавна детска градина „ Детелина “ към Министерството на защитата. Присъстващите сведоха глави в едноминутно безмълвие. По традиция, цветя бяха поднесени от представители на Общински съвет – Казанлък и Общинска администрация, политически партии, културни институти, патриотични организации и родолюбиви казанлъчани.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР