Отец Александър Чъкърък, свещеник в църквата “Св. Георги Победоносец“ в

...
Отец Александър Чъкърък, свещеник в църквата “Св. Георги Победоносец“ в
Коментари Харесай

Почина отец Чъкърък, радетел на българщината в Одрин

Отец Александър Чъкърък, духовник в църквата “Св. Георги Победоносец “ в Одрин, е умрял тази заран, оповестиха от Генералното ни консулство в града.

Отец Чъкърък работи неуморно през годините за запазване на нашите религия и обичаи. За опазването и предаването на идните генерации на българските черква и гробище в Одрин, където почиват и неговите родители.

С дейното негово и на брачната половинка му подпомагане през 2008 година към църквата е открит филиал на Народно читалище “Просвета 1870 ”-Свиленград. То е първото отвън рамките на страната.

Отец Александър Филипов Чъкърък е роден на 15 октомври 1960 година в гр. Одрин, Турция, в фамилията на родолюбивите българи Филип и Елена Чъкърък. Завършва българското учебно заведение „ Петър Берон “ в Одрин, а през 1992 година ИЧС „ Г. А. Насър “ в гр. София и Семинарията в гр. Пловдив. През 2000 година се дипломира със степен „ магистър “, компетентност „ Богословие “ в СУ „ Св. Климент Охридски “. През това време е чиновник в българската болница „ Евлогий Георгиев “ в Истанбул, Турция. Ръкоположен е на 27 юли 2001 година за дякон и на 29 юли 2001 година за духовник от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Галактион и незабавно по-късно на 30 юли 2001 година е назначен за духовник в църквата „ Свети Георги Победоносец “ в с. Капитан Андреево, Свиленградска област. На 30 юни 2003 година стартира работа като духовник в църквата „ Свети Георги Победоносец “ в. Филип Чъкърък, който е татко на отец Александър Чъкърък, е потомствен българин, който десетки години непринудено поддържа и стопанисва българската черква „ Св. Георги Победоносец “. Двамата провеждат българската общественост и изтъкнати общественици от Одрин за запазване и възстановяване на храма. Под управление на отец Чъкърък сполучливо приключват дейностите по реституция и ремонт на църквата.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР