„Отдръпването на властите в Македония от Договора за добросъседство с

...
„Отдръпването на властите в Македония от Договора за добросъседство с
Коментари Харесай

Калфин: Признали сме държавата Македония, няма такова нещо като признаване на езика

„ Отдръпването на управляващите в Македония от Договора за добросъседство с България ще бъде доста неприятен сигнал и за тях - в опита им да излязат от изолацията. Няма по какъв начин да стане това, без да стартират да си приказват с България и Гърция ", разяснява в студиото на „ Тази заран " по БТВ някогашният външен министър Ивайло Калфин.

„ Важно е в подобен контракт да се приказва за добросъседство, за липса на нападателно потребление на историята на едната или другата страна, открита е и дефиниция за езика - че договорът се подписва на формалните езици на двете страни и на британски ", изясни той.

„ Ние сме признали страната под конституционното и име. Няма такова нещо като признание на езика. Появяват се нови страни - постоянно се признава страната. Ние имаме спор по езика, който е намерил решение още ‘90-те години. Трябва да се научим да живеем с общата си история ", добави Калфин.
„ Политиката изисква водачество и храброст. Заев ще си „ отреже главата ", в случай че не направи нищо и влезе в коловоза на предшественика си Никола Груевски ", уточни Калфин.

Като някогашен обществен министър Калфин приказва и за демографската рецесия в България, изключително след последното изследване на „ Евростат ", което демонстрира, че в страната ни има най-голяма смъртност в Европейския съюз, а в това време сме и на последните места по раждаемост.

„ Проблемът за България е, че огромна част от хората излизат от страната и раждат децата си в чужбина. Иначе не българските не раждат малко. Трябва обаче да се привлекат назад тези, които са на открито - само че това става с приходи, с обучение ", споделя Калфин.

„ Трябва да има отговорно родителство и страната би трябвало да оказва помощ за това ".

Калфин разяснява и въпроса с българското оръжие, за което се твърди, че е попаднало в ръцете на групировката „ Ислямска страна ".

„ Смущава ме сходно следствие, въпреки това да не е ново. Оръжието за ИДИЛ се създава от развити стопански системи... В оръжейния бизнес ползата е повече от морала. В международната оръжейна промишленост в този момент има взрив. Не сме нито най-големият производител, нито най-големият експортьор ", уточни Калфин.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР