Отделното отчитане на машинния вот и хартиените бюлетини ще даде

...
Отделното отчитане на машинния вот и хартиените бюлетини ще даде
Коментари Харесай

Стоил Цицелков: Отделното отчитане на машинния и хартиения вот ще даде повече сигурност

Отделното отчитане на машинния избор и хартиените бюлетини ще даде малко повече сигурност . Това счита Стоил Цицелков от Обществения съвет към Централната изборна комисия /ЦИК/. В ефира на „ Българска национална телевизия “ той посочи:

„ За страдание и тези в този момент нови процедури са направени без да са консолидират специалистите. Тоест даже и да са доста положителни, всяко ново нещо, което се прави даже и да е най-хубавото, първо би трябвало да бъде обяснено на обществото, с цел да бъде признато добре и би трябвало да се вземе под поради практиката да се чуят специалистите. Те са пробваха /ЦИК/ да приложат нещо, след това съдът го върна, те не го апелираха – това не е положителната процедура. Добрата процедура е да се показа за какво се прави една смяна, до какво води тя, какви са рисковете и това да се изясни доста почтено на обществото и това води до доверие. “

Гражданите да не се тормозят , че някой ще снима по какъв начин гласоподават, по кое време влизат и излизат, прикани Цицелков. По думите му по процедура камерите, които ще записват процеса на броене на резултатите, ще бъдат включени, откакто приключат изборите и масата е изчистена.

„ Тоест няма място за терзание. Напълно ненужно е. Няколко пъти наблюдателски организации казахме, че това снимане единствено ще усложни процеса, ще сътвори огромни главоболия на тези, които би трябвало да го изпълнят и по-скоро ще докара до съмнение при положение, че някоя камера не сработи, не се включи, няма положително предаване или някой прочете нещо пред камерата и не се види добре, след това не можеш да докажеш какво тъкмо се е случило. По-скоро е проблем, само че по този начин и по този начин ще се случва и ще има камери, след изборите ЦИК може да разпореди на работна група да прегледа определен брой от тези камери, изключително в секции, където има доста неточности, тъй като след изборите ще се знае къде е имало проблеми и да се види какво се случва в тези стаи и за какво има толкоз неточности, т.е. неподготвени хора ли са, има разногласия, не може да събират цифри ли. Това ще е добра база за идващите избори “, приканва той.

Слабото равнище на готовност на секционните изборни комисии е главната причина за проблемите на изборите, счита Цицелков. По думите му част от членовете даже не четат методологическите инструкции.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР