Отделението по трансфузионна хематология при МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов във

...
Отделението по трансфузионна хематология при МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов във
Коментари Харесай

Болницата в Търново спешно търси кръводарители

Отделението по трансфузионна хематология при МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов ” във Велико Търново незабавно се нуждае от кръводарители с кръвна група А.

Молбата на началника на ОТХ доктор Мариана Витанова е съпричастните медии да разпространят зов за потребността от донори.

В няколко следващи дни се постанова обезпечаването на кръв и кръвни артикули за пациенти в регионалния стационар и Комплексния онкологичен център /КОЦ/ в остарялата столица най-вече от тази група. В един от случаите се е наложило неведнъж кръвопреливане на кръв от група А, а лекуването на пациента продължава, а запасите са фрапантно понижени.

Д-р Витанова и лекуващите лекари на пациента молят положителни хора да оказват помощ. ОТХ чака кръводарители всеки работен ден от 8:00 до 13:00 часа.

“Пациенти, за чието лекуване и поддържаща терапия се постанова кръвопреливането даже и сами да обезпечат донори не биха могли да издирят съответно такива с кръвна група А. Затова в такива случаи е значим правилото на солидарността и с цел да се попълнят запасите от изчезналата кръвна група се разчита на помощ и съпричастност от всеки, чието здравословно положение и възраст разрешава да подари кръв”, споделя доктор Витанова.

Няма да бъдат върнати и кръводарители с други кръвни групи, тъй като нужда от кръв и кръвни артикули постоянно има.

Минималния период сред две кръводарявания обаче е най-малко 60 дни. Кръводарителите би трябвало да са здрави, да не одобряват лекарства, да са на възраст от 18 до 60 години, хапнали и отпочинали и да показват документ за идентичност. Дарителите получават подкрепителна закуска и имат право на 2 дни заплатен длъжностен отпуск.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР