Отдавна в Северна Македония се повдига въпросът за ролята на

...
Отдавна в Северна Македония се повдига въпросът за ролята на
Коментари Харесай

Проф. Вачков: Райхът е разглеждал съвсем различно евреите в Македония и Беломорието от тези у нас


„ Отдавна в Северна Македония се повдига въпросът за ролята на България в събитията от март 1943 година Това е теза, която не се гради на задоволително безапелационни научни причини. Тя не включва необятния подтекст, който се основава сред България и хитлеристка Германия след влизането ни в Тристранния отново “.

Това разяснява пред bTV проф. Даниел Вачков, шеф на Института за исторически проучвания към Българска академия на науките и член на експертната българо-македонска комисия. По-рано македонският президент Пендаровски изиска опрощение от България за депортирането на евреите от Македония.

„ Ако погледнем цялата история на депортацията на евреите от Вардарска Македония, ще се види, че това е немска самодейност, която е част от окончателното решение за унищожаването на евреите в Европа. Това е част от общата акция на Германия за депортацията на евреите от цяла Македония. По същото време в Солун, където е огромната еврейска общественост, идват специфични пратеници, които би трябвало да стартират подготовката “, описа още той.

„ Въпросът на депортацията на евреите от Македония и Беломорието е подчинено на статута, който имат тези територии. През 1941 година, когато Германия побеждава Югославия и Гърция, тя предостъпва тези територии на България да ги управлява. Но те напълно се преглеждат като територия на Райха. Това става доста ясно с няколко документа “, изясни проф. Даниел Вачков.

„ В точка пета на единия от документите е разказано, че България не може да се опълчва на изпращането на хора за работа в Райха. Ясно е заложено какви са пълномощията. България се пробва да ръководи Македония и Беломорието като част от българската страна, вкарва своите закони, само че това не трансформира отношението на Германия към тези територии. Те са ни предоставени единствено да ги администрираме до края на войната “, уточни още специалистът.

„ Когато през 1942 година Германия стартира да приготвя ликвидирането на еврейството в Европа, прави доста подробни статистики на еврейското обитаеми на континента. Тези във Вардарска Македония и Беломорието са напълно друго обсъждани от тези в България “, сподели проф. Вачков.

Какво разяснява и описа още той – чуйте във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР