Отдавна не знаем какъв е идеалът ни, а Съединението остава

...
Отдавна не знаем какъв е идеалът ни, а Съединението остава
Коментари Харесай

Румен Радев: Да се разделим с беззаконието, арогантността и апатията, да отхвърлим нихилизма

Отдавна не знаем какъв е идеалът ни, а Съединението остава повече на думи. Все повече се приканва за ново съединяване, само че се пропуща, че то минава през разделяне. Епохата желае от нас да се разделим с всичко, което тежи и стопира придвижването на нацията ни напред.

Трябва да се разделим с беззаконието, арогантността и апатията, да отхвърлим нихилизма, да осъзнаем, че до момента в който разрешаваме на несправедливостта да цари, не можем да бъдем същински единни. Това сподели в тържественото си слово президентът Румен Радев на площад " Съединение " в Пловдив по време на тържественото честване на 134-годишнината от Съединението на България.

Държавният глава цитира думите на министър-председателя Петко Каравелов от 1885 година: " Направихме каквото можахме и колкото можахме. Сега можем да чакаме съда на историята ". На седмата година от оповестяването на свободата българите са посочили, че няма да чакат Великите сили да се съберат, с цел да чакат ориста си.

Нашите предшественици продължаваха да живеят с идеала за сплотена, обединена и самостоятелна България. В оня момент политиците ни са съумяли да бъдат на висотата на народа, сподели още Радев. Днес търсим горделивост в предишното и постоянно забравяме своя дълг пред сегашното и бъдещето.

По традиция Огънят на признателността беше разпален на площада. Почетена беше паметта на княз Александър Батенберг, Стефан Стамболов, Захари Стоянов, Иван Андонов, майор Данаил Николаев, пор. Въльо Стефанов, майор Райчо Николов, Продан Тошков, Димитър Матевски и други участници и уредници на Съединението на страната ни. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР