Отдавна Кресна не помни толкова мило тържество! Днес, 16.04.2024 г.,

...
Отдавна Кресна не помни толкова мило тържество! Днес, 16.04.2024 г.,
Коментари Харесай

Община Кресна отбеляза тържествено 90-г. юбилей на Борис Сандански

Отдавна Кресна не помни толкоз благо празненство! Днес, 16.04.2024 година, тъкмо в 14:00 часа, цялото управление на община Кресна, Кметът, господин Николай Георгиев, Председателят на общинския съвет, инж. Мая Божинова, заместител кметовете, г-дата Петър Петров и Петър Олег Петров, Секратарят на община Кресна, госпожа Борислава Стоичкова, бе в зала " 5-ти Октомври ", с цел да засвидетелства своето надълбоко почитание към най-именитият им съгражданин, господин Борис Сандански, който навърши 90 години.

В залата, с цел да поздравят юбиляря, бяха и госпожа Димана Драчева - секретар на НЧ " Култура-1932 " в гр.Кресна, господин Васил Георгиев - Председател на краеведческо сдружение на Пиринския край и госпожа Драгомира Тасева - Директор на СУ " Св. Паисий Хилендарски ". Специално за юбилея, възпитаници от трети клас рецитираха стихотворения на Борис Сандански и трогнаха до сълзи присъстващите.

Председателят на краеведческото сдружение на Пиринския край, господин Васил Георгиев, връчи грамота на юбиляря, а измежду аплодисментите на аудиторията, инж. Мая Божинова му зачете решението на общински съвет за наименуването на библиотеката на читалище " Култура-1932 " на неговото име и сподели към този момент направената табела.

Малката поетеса от гр.Кресна и лауреат на състезанието " България в нашите сърца, 2024 ", Александра Нушкова, също бе доста разчувствана от събитието и подари на дядо си Борис свое стихотворение в негова чест.

Преди да връчи плакет на господин Сандански, Кметът на община Кресна, господин Николай Георгиев, съобщи:

" Уважаеми господин Сандански,

Няма да укривам, че този ден ще остане незабравим за мен и уповавам се ще заеме почтено място в аналите на историческата памет на нашата сплотена общественост. Неведоми са пътищата Божии, само че мисля, че Господ ни е дарил с Вашето креативно дългоденствие и неподражаемо, жизнеутвърждаващо усърдие и сладкодумство, с цел да резервира споменът в бъдното на България за нашите локални обичаи, обичай и постижения. Нашата общественост Ви дължи голямо самопризнание, задето и дадохте полета на Вашата мисъл и дръзновението на Вашето перо! Вашето краеведческо творчество, трансферирало 70 издания, отдадени на нашия роден край, е най-значимата културна инвестиция правена в миналото в съхранението на нашата историческа памет. Горди сме, че сме Ваши съвременници и че можем да черпим с цялостни шепи от непресъхващия извор на Вашето креативно ентусиазъм и енциклопедични знания.

Няма да е пресилено, в случай че Ви нарека будител, подстрекател, бунтовник на перото и най-достоен потомък на Вашия горделив жанр. Вие сте нашето ентусиазъм и нашия кей, когато търсим връзката с нашите корени и нашето славно минало. Вие олицетворявате фантазията за изпълнен с същинско духовно наличие и стремления живот и олицетворявате нашата вярата, че земята ни е раждала и ще ражда горди българи - продължители на най-хубавите обичаи на книжовните школи, които са основавали предците ни в българското землище.

Гордеем се с Вас и се прекланяме пред Вашия дух и гений!

Желаем Ви да не секва и на Вашата 100 годишнина Вашето креативно дългоденствие и още веднъж да имаме мотив да се съберем, с цел да се преклоним пред всичко, което сте създали, вършиме и ще вършиме за нашата обичана Кресна.

Благодаря Ви!

Позволете ми от мое име и от името на всички присъстващи да Ви връча този плакет и по този начин да Ви пожелая от все сърце здраве и сили да продължите да ни радвате с Вашето творчество. "

В края на тържеството, господин Борис Сандански благодари сърдечно на всички и в типичния за него жанр описа живота си, прочете няколко от свои знакови стихотворения и подари книжки на присъстващите деца.

Да си ни жив и здрав господин Сандански и да ни радваш още дълги години със своето творчество или както бе написано върху тортата за празника: " Историята на живота. Том 90. Следва продължение... ", приключи кметът Георгиев.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР