Отчитайки целта волейболната Суперлига да се превърне в много по-атрактивен

...
Отчитайки целта волейболната Суперлига да се превърне в много по-атрактивен
Коментари Харесай

Суперлига по волейбол за мъже - какво трябва да знаем за супер атрактивния формат с две осмици

Отчитайки задачата волейболната Суперлига да се трансформира в доста по-атрактивен артикул, интригата да е жива във всеки миг, всеки мач да има значение и да бъдат налични пикове, генериращи сериозен интерес в другите етапи от шампионата, клубовете взеха решението форматът на Суперлигата при мъжете да бъде от две осмици по 8 тима, стартирайки от сезон 2020/2021.

На срещата с управлението на Национална волейболна лига участваха представители на всички участници от сезон 2019/2020 - " Нефтохимик 2010 " (Бургас), " Хебър " (Пазарджик), " Монтана ", " Добруджа 07 " (Добрич), " Марек Юнион-Ивкони " (Дупница), " Пирин " (Разлог), " Левски " (София), ЦСКА (София), " Дунав " (Русе), " Черно море " (Варна), " Арда " (Кърджали) и " Славия " (София).

Като посетители бяха поканени добилите право по спортни достижения във Висшата лига и изявили предпочитание за присъединяване в Суперлигата " Берое 2016 " (Стара Загора), " Локомотив " (Пловдив), " Ботев " (Луковит) и " Тетевен Волей ".

Бяха разисквани, гласувани и решени и детайлите за структурата на формата и метода на осъществяване на шампионата.

Начин на съставяне на първа и втора осмица за сезон 2020/2021

Ще бъдат проведени 4 шампионата с по 4 тима, разпределени по отношение на спортните резултати от последния сезон.

Водачи в групите ще бъдат класираните на първите 4 места в Суперлигата. Те получават и правото да бъдат домакини на конкуренцията в съответната група.

Разпределението продължава съгласно спортните резултати - ケ5 в класирането е в групата с ケ4, ケ6 е с ケ3, ケ7 е с ケ2, ケ8 и ケ9 са с ケ1, ケ10 е с ケ2, ケ11 е с ケ3 и ケ12 е в групата с лидер ケ4.

Клубовете взеха решение позициите от ケ13 до ケ16, полагащи се на 4-те тима, идващи от Висшата лига, да бъдат избрани също на база спортни достижения - коефициент от последния сезон.

Така бяха завършени и 4-те групи за шампионатите за съставяне на първата и втората осмица на Суперлигата.

Група 1
Класиралият се на 1-во място - " Нефтохимик 2010 " Класиралият се на 8-мо място - ЦСКА Класиралият се на 9-то място - " Дунав " Номер 16 - " Тетевен Волей "
Група 2
Класиралият се на 2-ро място - " Хебър " Класиралият се на 7-мо място - " Левски " Класиралият се на 10-то място - " Черно море " Номер 15 - " Локомотив " (Пловдив)
Група 3
Класиралият се на 3-то място - " Добруджа 07 " Класиралият се на 6-то място - " Пирин " (Разлог) Класиралият се на 11-то място - " Арда " Номер 14 - " Берое 2016 "
Група 4
Класиралият се на 4-то място - " Монтана " Класиралият се на 5-то място - " Марек Юнион-Ивкони " Класиралият се на 12-то място - " Славия " Номер 13 - " Ботев " (Луковит)
Право да бъде хазаин на групата има тимът с най-предно класиране от сезон 2019/2020. (В случая това са класирането от 1-во до 4-то място - " Нефтохимик 2010 ", " Хебър ", " Добруджа 07 " и " Монтана " )

Победителите в четирите групи се класират непосредствено за първата осмица на Суперлигата.

Класиралите се на 2-ро и 3-то място във всяка група не престават борбата за останалите 4 места в първата осмица. Играят между тях в серия до 2 победи от 3 мача, като се зачита и дуелът сред двата отбора в групата от предварителния шампионат. Загубилият мача в групата е хазаин във втората среща. При вероятно постигане до трета решителна среща спечелилият дуела в групата има домакинско преимущество.

Победителите се класират за първата осмица на Суперлигата, а изгубилите ще играят във втората осмица дружно с четирите тима, останали на последно място в групите от предварителния шампионат.

Редовен сезон

В първата и втората осмици на Суперлигата се играят по два мача на разменено посещение.

След оформянето на класирането от постоянния сезон, приключилите на 7-8 място в първата осмица игрят против приключилите на 1-2 място във втората осмица. Съответно седмият против втория и осмият против първия. Играе се до 2 победи от 3 мача. Двата тима спечелили се причисляват към първите 6 в класирането на първата осмица за плейофната фаза. (Така и тимовете от втората осмица имат опция да се борят даже и за шампионската купа.)

Плейофна фаза и установяване на първенец

Първите 6 тима от първата осмица и двата тима, спечелили мачовете сред 7-ия и 8-ия от първата осмица и 1-ия и 2-ия от втората осмица оформят 1/4-финален плейоф по досегашната система. Играе се до 2 победи от 3 мача.

Полуфиналите и финалът се играят до 3 победи от 5 мача.

Изпадане

Завършилите на 7-о и 8-и място във втората осмица на Суперлигата изпадат във Висшата лига. Завършилите на 5-о и 6-о място във втората осмица на Суперлигата играят плейаути за оставане.

" Форматът на Суперлига-мъже, определен от клубовете, ни отваря необятно вратата за гонене на поставените цели - доста по-атрактивно състезание - за почитатели, медии и спонсори, усилване на конкуренцията и опция всеки мач от шампионата да има стойност на край за всеки тим по отношение на неговите цели и благоприятни условия. Затова и шампионатът минава през няколко стадия, като ще даде и разнообразни пикове на публичния интерес.

Първият стадий са групите за установяване на участниците в двете осмици. Значим, тъй като най-хубавите и най-подготвени към сегашния миг тимове ще попаднат измежду най-хубавите осем. Следващият стадий са плейофните борби за попълване на четирите оставащи места за първата осмица. Тази първа фаза пресява най-хубавата селекция, направена за идната спортно-състезателна година, само че в това време подсигурява и обективност, и съществуване на извънредно значими мачове през цялото време.

Следват мачовете в постоянния сезон, където всеки от първата осмица ще се стреми да не е на последните две места, и да се подсигурява допустимо по-добър път към финала а всеки от втората ще има за цел да е на първите две, което да му подсигурява срещи с тимове от първата осмица. В същото време тимовете от втората осмица ще се борят до последно да не са на последните две места, с цел да не изпаднат непосредствено, а даже пето и шесто място не дават гаранция за оставане, а опция за нанагорнище на тимове от Висшата лига и още забавни мачове със заряд. Иначе казано - изборът на формат от клубовете дава учредения Суперлигата да се трансформира в шампионат от мачове със заряд на край - през цялото време до действителния край ", съобщи ръководителят на Национална волейболна лига Атанас Гаров.
 Клубовете взеха решение: Суперлигата с 8 + 8 тима
Клубовете взеха решение: Суперлигата с 8 + 8 тима

На срещата участваха представители на всички участници от сезон 2019/2020
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР